Ford fiesta

Mathias Ronzani met Oeste Racing aan de start

11:49 23-02-2024

Mathias Ronzani zal dit jaar binnen de formatie van Oeste Racing zijn debuut maken in de Benelux Ford Fiesta Sprint Cup. Hij wordt de teammaat van Calvin De Groot, die eerder al aankondigde dat hij in 2024 voor een tweede seizoen gaat.

 

Net zoals de Nederlander deed ook 20-jarige Ronzani eerder ervaring op in de C1 Racing Cup en kwam daar eveneens uit voor de formatie van Jo Lambrecht. Sterker nog: als teammaatjes behaalde het duo Calvin de Groot-Mathias Ronzani vorig jaar de Junior-titel in de C1-racerij!

 

“Het is precies het doen en laten van Calvin in de Oeste Racing-Fiesta dat mij en mijn vader/coach/toeverlaat Rudi heeft aangezet om serieus de mogelijkheden te bekijken van een overstap naar de Ford Fiesta Sprint Cup”, zegt de in het Antwerpse Broechem wonende student autotechnologie. “De Fiesta Cup, dat is het pure sprintwerk waarin de rijder nog het verschil maakt en het uitzonderlijk hoge niveau van de races zorgt er voor dat het een ideale leerschool is en dus een springplank naar het snellere sprintwerk. Precies met de doorstroming van heel wat ex-Fiesta-rijders als voorbeeld is onze keuze daarom ook toekomstgericht.”

 

Mathias startte zoals vele andere jongeren in karting. Wegens het ontbreken aan voldoende financiële middelen kwam hierop geen vervolg en besloot hij zich toe te leggen op het populaire Sim-racing. Via United Motorsport Company van Jef Van Mechelen vond hij in 2021 een betaalbare weg naar de circuitracerij en de Citroën C1, waar hij sinds 2022 aantrad voor Oeste Kart, ondertussen Oeste Racing. Na drie zeer succesvolle seizoenen in deze C1 klasse (derde in het Junior kampioenschap in 2021, tweede plaats 24 Hours Portimão 2022, eerste plaats 24 Hours Magny-Cours en meerdere podiumplaatsen en Junior-kampioen in 2023), is het tijd voor een volgende stap.

 

“We kennen Jo Lambrecht van Oeste Racing goed, we werken heel graag met hem samen en vorig jaar zijn we met hem beginnen praten over de Fiesta Cup”, licht Mathias toe. “Samen met mijn vader hadden we ondertussen alle andere mogelijke pistes nader ontleed en kwamen na een ultieme testsessie met een Fiesta Cup telkens terug bij deze optie. Logischerwijze viel hiervoor onze keuze op een samenwerking met Jo Lambrecht en Oeste Racing.”

Mathias beseft dat hij als rookie in de Benelux Ford Fiesta Sprint Cup wellicht tekent voor een leerjaar.

 

“Uiteraard wil je als rijder het best mogelijke resultaat behalen en zou ik graag meestrijden voor een plaats op het podium of de overwinning. Ik ben realistisch genoeg en besef dat dat pas zal kunnen als ik de Fiesta en het racen met die auto onder de knie krijg. Ik gun mezelf de tijd die er nodig zal zijn om mij écht thuis te voelen achter het stuur van de Fiesta, voordat ik denk aan meer. Uiteraard reken ik op de ervaring en de kennis van Oeste Racing-maatje Calvin om mij wegwijs te maken. Ook hij begon er in 2023 aan zonder enige voorkennis en kijk maar waar hij van bij de eerste races prompt plaats nam.”

 

De eerste meeting voor het duo Mathias Ronzani/Oeste Racing volgt op 12 april met de officiële testdag van de Benelux Ford Fiesta Sprint Cup. Meteen daarna volgt de openingsrace op Circuit Zandvoort.

 

“Het is de bedoeling dat wij vooraf zoveel mogelijk testen, zodat ik niet onbeslagen aan de start van het seizoen sta. De Belgische circuits ken ik goed, in Zandvoort ben ik nog maar twee keer geweest en het snelle TT Circuit Assen is mij volledig onbekend. Dus ja, ik beaam dat 2024 voor mij in de eerste plaats een leerjaar wordt, maar aan ambitie geen gebrek!”