Round 3 – Supercar Madness – Circuit Zolder – 5-6-7 juli 2024

Nicolas Bever wil die tweede plaats verdedigen

09:26 18-06-2024

Hoewel Nicolas Bever na twee ronden van de Ford Fiesta Sprint Cup Benelux op een tweede plaats staat, achter leider Calvin de Groot, en er toppers zoals Tomas De Backer en Jenson de Leeuw voorafgaat, blikt de rijder van de #3 Garage Vermeire/Oeste Racing niet helemaal tevreden terug op de eerste twee confrontaties.

“Wij waren duidelijk niet klaar voor de afspraak op Circuit Zandvoort,” geeft Nicolas ruiterlijk toe. “Ik maakte pas op vrijdag voor de eerste keer kennis met de auto, die bleek dan nog dertig kg te zwaar, en na de eerste sessie zat ik zowat vijf seconden beneden de rondetijden van Tristan Földesi, met wie ik normalerwijze in de Fun Cup gelijke tred kan houden. Akkoord, ik had nooit eerder op Zandvoort gereden, maar zo’n groot verschil, deed bij mij de moed in mijn schoenen zakken en ik heb op het punt gestaan om mijn boeltje te pakken en huiswaarts te keren. Na het aanpassen van de té lange verhoudingen van de versnellingsbak kon ik bijna drie seconden verbeteren, maar dat volstond niet om meer aansluiting te vinden bij de kopgroep en dus wist ik dat ik in het beste geval niet beter dan vijfde zou kunnen finishen…”

Ter verduidelijking. Net zoals een aantal andere rijders was de Fiesta van Nicolas niet voorzien van de nieuwe motor, hetgeen een verklaring is voor de negende startplaats en, jawel, een zesde stek in de eerste wedstrijd.

“In de tweede wrace op circuit Zandvoort  hebben we kunnen profiteren van de pech van Tomas De Backer, Jenson de Leeuw én Tristan om door te stijgen naar die tweede plek op het podium, want in het andere geval was ik wellicht pas vierde of vijfde geëindigd. Dat leverde dikke punten op en maakte mijn weekend een beetje goed. Zelfs al besefte ik dat er nog veel moest gebeuren om in Francorchamps écht voor de knikkers mee te spelen.”

Neen, op de vooravond van de Spa Euro Race lag die nieuwe, krachtigere motor nog steeds niet in het vooronder van de Fiesta #3.

“Frusterend,” klonk Nicolas vanonder een regenscherm. “Het is precies omdat er regen werd voorspeld voor de ganse duur van het Spa-weekend dat ik toch mijn kansen wou verdedigen: ik ken het circuit goed en heb er op een natte piste altijd prima gepresteerd. Ondanks het verschil in vermogen kon ik in een full wet race mogelijk weer punten scoren en zo mijn plaats in het kampioenschap blijven verdedigen. Dat was zo’n beetje de insteek, toen ik vernam dat die nieuwe motor er niet kwam.”

In de Ardennen ging Nicolas Bever alzo twee keer voor de derde plaats. In Race 1 stond hij naast Tomas De Backer en Jenson de Leeuw. In Race 2 won Jenson de Leeuw, voor Calvin de Groot en dus Nicolas.

“Ik speelde voluit de kaart van opportunist,” lacht Nicolas. “Op de natte baan ondervond ik minder hinder van het weinig vermogen en slaagde ik erin aansluiting te houden met de eersten.

In tegenstelling tot wat het geval was in Zandvoort, heb ik hier echt mogen knokken voor die derde plaats en dat schonk enorm veel voldoening. Natuurlijk, denk je dan weer, tja, als ik nu eens met de betere motor had kunnen racen…”

Binnen enkele weken volgt de derde afspraak van de Ford Fiesta Sprint Cup Benelux met de Zolderse Supercar Madness.

“Mijn activiteiten beperkten zich steeds tot de 25 Uren Fun Cup en zodoende reed ik nooit eerder één meter op Zandvoort, Zolder of Assen. Op Circuit Zolder heb ik voor de eerste keer gereden tijdens de testdag van de Fiesta Cup. Ik kreeg ondertussen de garantie dat ik eindelijk over de nieuwe motor kan beschikken en dat moet mij toelaten in Zolder vooraan mee te strijden en écht een plaats op te eisen op het podium. Mijn doel? Ik wil winnen!”

Met zijn 37 lentes is Nicolas alvast de onbetwistbare leider in de genaamde Gold Cup, voorbehouden aan rijders vanaf 35 jaar. Daar pakte hij tot hiertoe alle dikke punten, voor telkens debutant Peter Wuyts. In Spa kreeg Bever evenwel af te rekenen met terug-van-weggeweest Johan Land, die zich in Race 2 tussen hem en de tweede man van FordStore Feyaerts wist te wringen.

Ford Fiesta Sprint Cup Benelux 2024 – Stand na Spa-Francorchamps:
Overall:
1. Calvin de Groot 63; 2. Nicolas Bever 57; 3. Tomas De Backer 55; 4. Jenson de Leeuw 54; 5. Mathias Ronzani 42; 6. Martin Scarnière 42; 7. Sonny Gevaert, Peter Wuyts 35; 9. Stefan Barewijl, Johan Land 20; 11. Tristan Földesi 18; 12. Lukas Stiefelhagen 8

Junior: 1. Calvin de Groot 70; 2. Jenson de Leeuw 63; 3. Mathias Ronzani 59; 4. Martin Scarnière 53; 5. Sonny Gevaert 46; 6. Tristian Földesi 17; 7. Lukas Stiefelhagen 11

Gold Cup: 1. Nicolas Bever 86; 2. Peter Wuyts 66; Johan Land, Stefan Barewijk 32

Ford Dealer Team Cup: 1. Garage Vermeire #143 65; 2. Garage Vermeire #3 58; 3. FordStore Feyaerts #97 53; 4. Garage Vermeire #113 50; 5. FordStore Feyaerts #73 42; 6. Garage Vermeire #43 40; 7. Dekker Autogroep 37; 8. Garage Vermeire #77 17