Race 2

Tomas De Backer klasse apart in race twee op Spa

18:37 15-10-2023

Tomas De Backer heeft op soevereine wijze de tweede wedstrijd van de Ford Fiesta Sprint Cup Benelux op zijn naam geschreven. Op Spa-Francorchamps had De Backer in eerste instantie af te rekenen met een opnieuw fel strijdende Alan Czyz. Toen de Belg echter de leiding eenmaal in handen had, reed hij steeds verder van zijn concurrent in de titelstrijd weg om met een ruime voorsprong als winnaar de finish te passeren. De strijd om plek drie was na het wegvallen van Calvin de Groot tot het eind van de race uiterst spannend. Na een lange strijd wist Esmee Kosterman in de slotronde de derde plek veilig te stellen en daarmee Jenson de Leeuw definitief naar plek vier te verwijzen. Johan Land mengde zich ook in deze strijd, passeerde als vijfde de finish en pakte daarmee de winst in de Gold Cup. Met zijn tweede plek algemeen ging de winst in de Junior Cup naar Czyz, voor Kosterman en De Leeuw. Na afloop constateerde de wedstrijdleiding dat Kosterman een voordeel had behaald bij het buiten de baan komen. Kosterman werd daarop één plaats teruggezet waardoor De Leeuw alsnog als derde werd geklasseerd en Kosterman op plek vier terechtkwam. In de Junior Cup ging daarmee plek twee achter Czyz naar De Leeuw met Kosterman op drie. 

Het is inmiddels vier uur in de middag als de Ford Fiesta Sprint Cup Benelux zich opstelt voor de tweede wedstrijd van het Spa Racing Festival op Spa-Francorchamps. Dit keer is de startopstelling wel conform de uitslag van de kwalificatie en daarmee op poleposition Tomas De Backer. Naast de Belg zijn grote rivaal van dit seizoen, Alan Czyz. Op rij twee Jenson de Leeuw en Calvin de Groot, en daarachter Esmee Kosterman, Johan Land en Marieke Stuff. Na zijn koprol van vanmorgen moet Stefan Barewijk verstek laten gaan.

Even voordat de Fiesta’s zich mogen opstellen zijn de hemelpoorten boven Spa-Francorchamps weer open gegaan en ondanks dat het inmiddels niet meer regent, is de baan volledig nat.

Czyz is duidelijk beter weg en neemt al voor La Source de leiding over van De Backer. Kosterman is ook uitstekend weg en springt van vijf naar drie. De Leeuw bewandelt de omgekeerde weg en valt terug van drie naar vijf. De Groot heeft ondanks de diverse wisselingen zijn vierde positie behouden en pakt al in de eerste ronde de derde plek af van Kosterman.

De eerste doorkomst is daarmee Czyz, De Backer, De Groot, Kosterman, De Leeuw, Land en Stuff. Het kon niet uitblijven en in de tweede ronde is het alweer stuivertje wisselen tussen Czyz en De Backer, waarbij het tweetal twee keer van positie wisselt.

De Groot ligt op drie maar heeft al een flink gat naar het leidende tweetal, terwijl Kosterman en De Leeuw het daarachter flink met elkaar aan de stok hebben. Kort daarachter Land en op ruime afstand Stuff.

De Backer en Czyz laten elkaar ook nu weer niet los en zitten op elkaars bumper waarbij de ene keer de Belg de leiding heeft en dan weer de Pool. Op zes seconden rijdt De Groot in niemandsland, maar wel alert om direct te kunnen profiteren als de leiders elkaar het leven echt zuur gaan maken. Kosterman kan op vier De Leeuw niet lossen, maar Land moet inmiddels wel een gaatje van drie seconden toestaan.

Het veld is inmiddels vijf ronden op pad als De Backer het heft in handen lijkt te gaan nemen. De Belg is opeens aan kop twee seconden weggelopen bij Czyz. De Groot is safe op drie terwijl Kosterman en De Leeuw zo nu en dan van positie wisselen. Met zijn zesde plaats is Land leider in de Gold Cup. Aan kop bouwt De Backer zijn voorsprong per ronde iets verder uit en heeft na zeven ronden een gat van vijf seconden op Czyz. Achter De Groot gaat de strijd om plek vier en vijf tussen Kosterman en De Leeuw gewoon verder, al lijkt Kosterman daarin toch de net iets sterkere papieren in handen te hebben. Land blijft op korte afstand volgen om bij een foutje meteen te kunnen profiteren.

Terwijl De Backer weg blijft lopen van Czyz komt opeens De Groot in ronde zeven de pits in. Kosterman krijgt daarmee plek drie in de schoot geworpen, maar heeft nog altijd De Leeuw op haar bumper zitten. Door deze strijd is ook Land weer aangesloten en lijkt er dus een driestrijd te ontstaan voor plek drie. De Groot heeft de pits weer kunnen verlaten maar is teruggevallen tot net voor Stuff. Het probleem blijkt toch groter dan gedacht want kort na zijn vertrek uit de pits moet De Groot zijn Fiesta langs de baan parkeren en is daarmee een uitvaller.

Nog vijf minuten en De Backer leidt soeverein met een voorsprong van inmiddels elf seconden op Czyz. Kosterman, De Leeuw en Land rijden binnen een seconde van elkaar en om plek drie is dus nog van alles mogelijk. Dat blijkt ook direct want Land profiteert van de strijd voor zijn neus en ligt opeens op drie, met Kosterman en De Leeuw op vier en vijf. Stuff heeft met het wegvallen van De Groot plek zes in de schoot geworpen gekregen.

Een ronde later is de volgorde achter Czyz weer anders. Eerst is het heel even De Leeuw, dan weer Kosterman en dan weer De Leeuw op drie, terwijl Land weer op vijf is aangeland. Waarschijnlijk gaat de strijd om de laatste podiumpositie in de slotronde worden beslist, of in tranen eindigen.

De slotronde gaat in en De Backer leidt met 18 seconden voorsprong op Czyz en pakt ook de overwinning, ruim voor zijn grote titelconcurrent. Zoals verwacht wordt de strijd om plek drie in de slotronde beslist en daarin is het Kosterman die aan het langste eind trekt en de laatste podiumpositie voor zich opeist, op een kleine anderhalve seconde gevolgd door De Leeuw en Land. Stuff passeert op plek zes de finish.

Met zijn tweede positie algemeen wint Czyz de Junior Cup voor rijders tot en met 24 jaar, met Kosterman op twee en De Leeuw op drie. In de Gold Cup (30 jaar en ouder) gaat de winst naar Land.

Na afloop constateerde de wedstrijdleiding dat Kosterman een voordeel had behaald bij het buiten de baan komen. Kosterman werd daarop één plaats teruggezet waardoor De Leeuw alsnog als derde werd geklasseerd en Kosterman op plek vier terechtkwam. In de Junior Cup ging daarmee plek twee achter Czyz naar De Leeuw met Kosterman op drie.