Race 1

Primeur voor Esmee Kosterman met winst op Spa

18:37 15-10-2023

Calvin de Groot leek de eerste Ford Fiesta Sprint Cup Benelux wedstrijd van het Spa Racing Festival op zijn naam te hebben geschreven. De Groot passeerde als eerste de finish, in een wedstrijd die door een safetycar periode en een door plotseling neervallende regen veroorzaakte code rood werd onderbroken. Alan Czyz leek daarmee plek twee te pakken, met Jenson de Leeuw op drie. Leek, want na afloop van de wedstrijd werd geconstateerd dat de herstart na de code rood niet volgens de reglementen was verlopen. Daarmee werd als eindstand de volgorde genomen zoals die was kort voor het inroepen van de code rood. Daarmee ging de winst naar Esmee Kosterman, voor Calvin de Groot en Tomas De Backer.

Het is een drukke zondag voor de rijders uit de Ford Fiesta Sprint Cup Benelux. Na de kwalificatie, die al om 9:00 uur verreden werd, is het om 12:20 uur tijd voor hun eerste race van het Spa Racing Festival, ronde zes van de titelstrijd op het fraaie Spa-Francorchamps. Met slechts acht graden op de thermometers is het nog altijd koud in de Belgische Ardennen.

De startopstelling van de eerste, 35 minuten durende, Ford Fiesta Sprint Cup Benelux-wedstrijd van het weekend wordt reglementair altijd bepaald door de omgekeerde top tien uit de kwalificatie. Daarmee zou de dit weekend in de klasse debuterende Marieke Stuff vanaf poleposition mogen vertrekken. In onderling overleg is echter besloten dat de rijdster van NiceRacing, in verband met haar minimale ervaring, achteraan het veld aansluit. Daarmee op poleposition Stefan Barewijk en daarnaast Johan Land, de leider in de Gold Cup. Op de tweede rij Esmee Kosterman en Calvin de Groot, die op hun beurt gevolgd worden door Jenson de Leeuw en het eeuwig strijdende tweetal en de nummers twee en één uit de kwalificatie en de kampioenschapsstand Alan Czyz en Tomas De Backer. Zoals gezegd sluit Stuff het veld.

De start is voor Land die de leiding neemt, maar meteen Barewijk op zijn bumper krijgt. Vanuit het achterveld beginnen Czyz en met name De Backer in de eerste meters al plaatsen goed te maken. Bij Eau Rouge gaat de top drie van Land, Barewijk en Kosterman zelfs bijna naast elkaar omhoog.

Bij de eerste doorkomst leidt Kosterman, voor De Groot, het snel opgerukte en onlosmakelijk aan elkaar verbonden duo De Backer en Czyz, en daarachter Barewijk, Land een teruggevallen De Leeuw en Stuff.

Omdat er problemen zijn in de even voor de Fiesta’s gestarte Mazda Cup komt de safetycar de baan in en blijft de volgorde dus voor even ongewijzigd.

Na een ronde achter de safetycar wordt het veld weer losgelaten en zijn er nog 24 minuten te rijden. De Backer neemt direct na de herstart grote stappen en pakt de leiding, voor De Groot en Kosterman, terwijl Czyz op vier blijft hangen. Dan maakt Spa zijn reputatie weer eens waar want achterop het circuit regent het plotseling hard, waarop de wedstrijdleiding besluit snel code rood te geven. Kosterman en Barewijk zijn dan echter al even buiten de baan geraakt.

Bij Barewijk blijkt dit zelfs een serieuze koprol te zijn geweest, waarbij de rijder gelukkig ongedeerd zelf kan uitstappen. De volgorde bij het stilleggen van de wedstrijd is daarmee De Backer, De Groot, de weer naar voren gekomen Land, Czyz, De Leeuw, Stuff, Kosterman en Barewijk. Voor de monteurs is het opeens hard werken aangezien er op het rechte stuk snel banden gewisseld moeten worden voordat de race weer herstart gaat worden.

De wedstrijdleiding besluit de herstart te laten doen vanachter de safetycar en de resterende racetijd op 15 minuten te zetten. Het wordt voor Czyz dus zaak om snel de aansluiting te vinden bij De Backer. De tijd voor de Pool wordt nog korter omdat er een tweede ronde achter de safetycar volgt en de klok al is gaan lopen bij het wegrijden van de safetycar. Bizar is daarbij dat op het gedeelte bij de pits de zon schijnt, terwijl het achterop het circuit juist harder is gaan regenen.

De volgorde bij de herstart is De Backer, De Groot, Land, Czyz, De Leeuw, Stuff en Kosterman waarbij er als het licht weer op groen springt nog maar zeven minuten te rijden zijn. De Groot neemt de leiding over van De Backer, maar even later is de volgorde weer hersteld en schuift Czyz naar drie, terwijl Land terugvalt van drie naar vijf. Kosterman passeert direct Stuff.

Czyz herstelt de orde, neemt plek twee van De Groot over en sluit direct aan bij De Backer. Wat er precies gebeurt, is niet duidelijk maar even later leidt opeens weer De Groot met Czyz op twee en een teruggevallen De Backer op drie. De laatste ronde loopt en daarbij is de volgorde De Groot, Czyz, De Backer, De Leeuw, Land, Kosterman en Stuff.

In de slotronde weet De Groot zijn leidende positie te behouden en pakt daarmee voor het eerst de overwinning. Het is zelfs de eerste keer dit jaar dat niet De Backer of Czyz als eerste over de finish gaat. Czyz pakt plek twee en dan is er drama voor De Backer. Zijn langzamere rondetijden en terugval waren al opmerkelijk, maar waarschijnlijk is een technisch probleem de oorzaak want in de slotronde komt de Belg stil te staan. Later blijkt inderdaad een defect aan de versnellingsbak de oorzaak. Daarmee gaat plek drie naar een verraste De Leeuw, gevolgd door Land, Kosterman en Stuff. De Backer wordt nog wel als zevende geklasseerd.

Na afloop van de wedstrijd bleek de procedure van de herstart na de code rood niet volgens de geldende reglementen te zijn verlopen. Derhalve werd de einduitslag bepaald op de doorkomst kort voor de code rood. Daarmee ging de winst naar Kosterman, met De Groot op twee en De Backer op drie. Daarachter Czyz, Barewijk, Land, De Leeuw en Stuff. Het podium van de Junior Cup werd daarmee Kosterman, De Groot en Czyz, terwijl de winst in de Gold Cup naar Barewijk ging.