Ford fiesta

BENELUX ERKENNING VOOR FORD FIESTA SPRINT CUP

09:08 02-03-2023

Na vijf seizoenen als gescheiden Nederlandse en Belgische kampioenschappen gereden te hebben, schakelt de Ford Fiesta Sprint Cup in 2023 over naar één Benelux-kampioenschap!

Op basis van de Dutch Belgian Super Star hiërarchie bestond er sinds 2019 al een soort wedstrijd Nederland - België. Deze werd vorig jaar sterk gedomineerd door de Belg Tomas De Backer. Er werd in de Belgische Cup met een algemeen klassement, een junior kampioenschap en Ford Dealer Team-kampioenschap gereden. In de Nederlandse Cup werd gereden met maar twee divisies. Door het Benelux kampioenschap op te zetten, wordt er in de toekomst nog maar met één algemeen klassement rekening gehouden, waarin Nederlandse en Belgische coureurs voor gelijke punten zullen strijden.

“Hoewel er aparte klassementen golden, gingen de twee Cups steeds samen het circuit op. In geval van incidenten en vooral het bestraffen van deze incidenten, baseerde men zich op wat er zich ‘live’ had afgespeeld,” licht Dick van Elk toe. “Dat resulteerde al te vaak in verlies van plaatsen op basis van het algemeen klassement, terwijl er volgens het boekje twee aparte kampioenschappen werden verreden en de bestrafte rijder uiteindelijk in de finale Belgische of Nederlandse uitslag amper een plek verspeelde. Die problematiek, gekoppeld aan het bestaan van volledig verschillende divisies en klassen, hebben ons aan het denken gezet. Gezien alle betrokken partijen duidelijk lieten verstaan dat zij voorstander waren, zijn we aldus overstag gegaan en vervangt voortaan de Benelux Cup alle tot hiertoe bestaande Belgische en Nederlandse klassen!”

Algemene klassementen na Race 1 en Race 2, telkens een gelijkaardige Top 3 voor de twee podiums, dat wil zeggen dat er ook op de grid één groot startveld verschijnt, met vooraan één snelle Nederlander, Belg of waarom niet één van de Poolse of Finse waarden in ‘pole position’!

“We behouden het principe van de omgedraaide grid in Race 2, maar zonder opsplitsing met een Nederlandse en een Belgische Top 5. Om de onderlinge strijd nog wat aan te scherpen, gaan ook de Belgische Junior en de Nederlandse Divisie 1 fuseren en komt er een Gold Cup. In het tot hiertoe zuiver Belgische Ford Dealer Team Championship gaan we ook Nederlandse Ford-garages toelaten,” knipoogt de grote baas van V-Max Racing Management.

In het hoofdkwartier in Breda wordt de komende weken de laatste hand gelegd aan de volledig te herschrijven reglementen, of beter één reglement Benelux.

Het zesde seizoen van de Ford Fiesta Sprint Cup gaat met de Voorjaarsraces van start tijdens het weekend van 15 en 16 april op Circuit Zandvoort.

Meer nieuws van de Supercar Madness

Rijdersnieuws

Debuut voor 22-jarige Martin Scarnière!

Ford fiesta

Prettige kennismaking met de Ford Fiesta

Ford fiesta

V-Max-kampioenen Ford Fiesta Sprint Cup Benelux gehuldigd

Ford fiesta

Vol huis bij testdag op Circuit Mettet!

Ford fiesta

Een zevende seizoen voor de Ford Fiesta Sprint Cup Benelux in 2024

Race 2

Esmee Kosterman sluit seizoen af met winst in Assen

Race 1

Jenson de Leeuw in spectaculaire race naar de overwinning

Kwalificatie

Calvin de Groot in Assen knap naar poleposition

Ford fiesta

Tomas De Backer, of toch nog Alan Czyz?

Ford fiesta

Kennismaking wordt successtory

Race 2

Tomas De Backer pakt op Circuit Zolder de volle buit

Race 1

Tomas De Backer beslist duel met Alan Czyz in zijn voordeel

Special

Wilfred Harmsen is de ‘Track Limits fluisteraar’

Ford fiesta

Cornelis Carosserie met Calvin de Groot en Oeste Racing!

Ford fiesta

ELLIS SPIEZIA AAN DE START TIJDENS SPA EURO RACE!

Ford Fiesta

Oeste Racing met Calvin de Groot

Ford fiesta

Nitro Racing met Duitser Björn Dietrich aan de start !

Ford fiesta

BENELUX ERKENNING VOOR FORD FIESTA SPRINT CUP

Ford fiesta

Dit seizoen moet het gaan gebeuren voor Stefan Barewijk

Circuitdag

Grote belangstelling bij VRM-testdag op Circuit Zandvoort

Ford fiesta

Esmee Kosterman gaat met Bas Koeten Racing voor Fiesta-titel

Ford fiesta

Huldiging kampioenen seizoen 2022

Ford fiesta

KNAF en VRM organiseren contactdag op Circuit Zandvoort

Ford fiesta

Race Winning Brands wordt exclusief motorenleverancier

Driver announcement

Ford junioren Van de Craats en Roodenburg promoveren naar BMW M2 Cup