Race 2

Tomas De Backer pakt op Circuit Zolder de volle buit

15:55 09-07-2023

Tomas De Backer heeft op Circuit Zolder ook de tweede Ford Fiesta Sprint Cup Benelux wedstrijd van Zolder Supercar Madness op zijn naam geschreven. Net als in race één werd De Backer de hele race geschaduwd door Alan Czyz, maar opnieuw kreeg de jonge Pool geen kans en moest op minder dan één seconde van de winnaar genoegen nemen met een tweede positie. Fabian Schoonhoven maakte zijn droomdebuut compleet door opnieuw als derde de finish te passeren. Met zijn tweede plek pakte Czyz de winst in de Junior Cup, met Fabian Schoonhoven op twee en een sterk rijdende maar helaas uitgevallen Esmee Kosterman op drie. Na een mooie strijd ging de winst in de Gold Cup naar Björn Dietrich, die als vierde de finish passeerde, met Johan Land op twee en Marcel Schoonhoven op drie.

Het is nog altijd drukkend warm op Circuit Zolder als om 14:10 uur de Ford Fiesta Sprint Cup Benelux zich opmaakt voor de tweede wedstrijd van het Zolder Supercar Madness-weekend.

De startopstelling van race twee is conform de uitslag van de kwalificatie en daarmee op poleposition Alan Czyz en op plek twee de winnaar van race één, Tomas De Backer. Ongetwijfeld gaat ook deze wedstrijd weer een fraai duel om de zege opleveren tussen deze twee snelle mannen. Op rij twee de pechvogel van race één, Calvin de Groot en de snelle debutant Fabian Schoonhoven. Op rij drie Esmee Kosterman en Björn Dietrich, gevolgd door Marcel Schoonhoven en Kristoff Cox, terwijl Johan Land na het in de kwalificatie niet kunnen zetten van een tijd de rij sluit.

De start verloopt voor iedereen probleemloos en daarmee neemt Czyz de kop, met De Backer op twee en De Groot op drie. De Backer laat er geen gras over groeien en neemt al in de eerste ronde met een mooie uitremactie de leiding over van Czyz. Kosterman heeft blijkbaar ergens een foutje gemaakt want de snelle dame is gepasseerd door Dietrich. Daarmee is de eerste doorkomst De Backer, Czyz, De Groot, Fabian Schoonhoven, Dietrich, Kosterman, Marcel Schoonhoven, Land en Cox.

Czyz sluit meteen weer bij De Backer aan, maar ook daarachter zijn de verschillen minimaal waardoor een mooi lint van zeven elkaar dicht volgende Fiesta’s ontstaat. Het is nog erg vroeg in de race maar de eerste tracklimits kunnen alweer genoteerd worden.

De bekende top twee van De Backer en Czyz neemt na een ronde of vier langzaam afstand van de achtervolgers. De Groot is al op een kleine vier seconden gereden. In diezelfde ronde heeft Fabian Schoonhoven waarschijnlijk een foutje gemaakt want de debutant is gepasseerd door Dietrich en Kosterman en ligt net voor zijn vader Marcel op plek zes. Even later is het Kosterman die de weg omhoog weer verder gevonden heeft en ten koste van Dietrich oprukt naar plek vier.

Het gaat richting de helft van de race als De Backer nog altijd Czyz op zijn bumper heeft en zich geen foutje kan veroorloven. Op ruim zeven seconden volgt De Groot, die langzaam wordt bijgehaald door een steeds sneller gaande Kosterman. Fabian Schoonhoven heeft ook de weg omhoog weer ingeslagen en is ten koste van Dietrich opgeschoven naar plek vijf. De Duitser heeft wellicht een foutje gemaakt want even later is hij ook plekken kwijt aan Land en Marcel Schoonhoven.

In ronde acht heeft Kosterman ook De Groot te pakken en ligt op ruim elf seconden van het leidende duo De Backer en Czyz op plek drie. De Groot lijkt een probleem te hebben en wordt ook direct gepasseerd door Fabian Schoonhoven, die daarmee op plek vier belandt. Dat er een probleem bij De Groot is wordt al snel duidelijk want de rookie krijgt een vlag voor een technisch defect en draait de pitstraat in.

Met nog tien minuten op de klok zijn er daarmee in de kop twee strijdende duo’s, De Backer die op 0,3 seconden gevolgd wordt door Czyz en Kosterman die Fabian Schoonhoven op haar achterbumper heeft. Land is intussen opgerukt naar plek vijf, is de leider in de Gold Cup, en wordt gevolgd door Dietrich, Marcel Schoonhoven en op ruime afstand Cox.

Opeens is het over voor Kosterman als ze op het rechte stuk stilvalt en een mooie podiumklassering in rook ziet opgaan. Fabian Schoonhoven schuift daarmee achter De Backer en Czyz door naar plek drie, met op vier Land en daar weer achter Dietrich, Marcel Schoonhoven en Cox.

De tracklimits worden nog altijd niet gerespecteerd en Land is de eerste die vijf seconden straf krijgt, direct gevolgd door Marcel Schoonhoven die ook vijf seconden bij zijn eindtijd mag optellen.

De laatste ronde gaat in als Czyz nog altijd loert op zijn kans om De Backer te passeren. De Belg maakt echter nog steeds geen enkele fout. Fabian Schoonhoven ligt onbedreigd op plek drie, maar op vier en vijf is de strijd om de leiding in de Gold Cup tussen Land en Dietrich nog in volle gang.

Czyz krijgt geen kans en daarmee gaat de winst voor de tweede keer naar De Backer. Fabian Schoonhoven pakt met een derde plaats opnieuw een uitstekend podium. Op vier Dietrich, die Land heeft weten te verschalken, en op zes en zeven Marcel Schoonhoven en Cox.

Met zijn tweede positie algemeen wint Czyz de Junior Cup voor rijders tot en met 24 jaar, met debutant Fabian Schoonhoven op twee en de niet gefinishte Kosterman op drie.

In de Gold Cup (30 jaar en ouder) gaat de winst naar de als vierde geklasseerde Dietrich, met Land op twee en Marcel Schoonhoven op drie.

Meer nieuws van de Supercar Madness

Rijdersnieuws

Debuut voor 22-jarige Martin Scarnière!

Ford fiesta

Prettige kennismaking met de Ford Fiesta

Ford fiesta

V-Max-kampioenen Ford Fiesta Sprint Cup Benelux gehuldigd

Ford fiesta

Vol huis bij testdag op Circuit Mettet!

Ford fiesta

Een zevende seizoen voor de Ford Fiesta Sprint Cup Benelux in 2024

Race 2

Esmee Kosterman sluit seizoen af met winst in Assen

Race 1

Jenson de Leeuw in spectaculaire race naar de overwinning

Kwalificatie

Calvin de Groot in Assen knap naar poleposition

Ford fiesta

Tomas De Backer, of toch nog Alan Czyz?

Ford fiesta

Kennismaking wordt successtory

Race 2

Tomas De Backer pakt op Circuit Zolder de volle buit

Race 1

Tomas De Backer beslist duel met Alan Czyz in zijn voordeel

Special

Wilfred Harmsen is de ‘Track Limits fluisteraar’

Ford fiesta

Cornelis Carosserie met Calvin de Groot en Oeste Racing!

Ford fiesta

ELLIS SPIEZIA AAN DE START TIJDENS SPA EURO RACE!

Ford Fiesta

Oeste Racing met Calvin de Groot

Ford fiesta

Nitro Racing met Duitser Björn Dietrich aan de start !

Ford fiesta

BENELUX ERKENNING VOOR FORD FIESTA SPRINT CUP

Ford fiesta

Dit seizoen moet het gaan gebeuren voor Stefan Barewijk

Circuitdag

Grote belangstelling bij VRM-testdag op Circuit Zandvoort

Ford fiesta

Esmee Kosterman gaat met Bas Koeten Racing voor Fiesta-titel

Ford fiesta

Huldiging kampioenen seizoen 2022

Ford fiesta

KNAF en VRM organiseren contactdag op Circuit Zandvoort

Ford fiesta

Race Winning Brands wordt exclusief motorenleverancier

Driver announcement

Ford junioren Van de Craats en Roodenburg promoveren naar BMW M2 Cup