Rijdersnieuws

Debuut voor 22-jarige Martin Scarnière!

09:19 02-01-2024

Nadat we eerder aankondigden dat Calvin de Groot voor een tweede seizoen gaat in de Benelux Ford Fiesta Sprint Cup, hebben Martin Scarnière en zijn management aangekondigd dat de 22-jarige Belg op zijn beurt in 2024 zijn debuut zou willen beleven in de unieke Ford-merkencup!  

De keuze van Martin Scarnière heeft alles te maken met de testdag die op 2 december op Circuit Mettet plaatsvond en waaraan hij en nog 23 andere aspirant-rijders deelnamen.   

“Met niemand minder dan Tomas De Backer, himself, als coach, kon ik mij geen betere begeleider wensen voor dat eerste contact met de Fiesta in Cup-versie,” blikt Martin terug op de sessie waarin hij aantrad in de bekende gele FordStore Feyaerts. “Nadat ik als passagier van Tomas zowel het circuit als het besturen van zo’n Fiesta ontdekte, was het aan mij om achter het stuur plaats te nemen. Vanaf de eerste ronden voelde ik de auto goed aan, ik vond het superleuk en ik besefte me dat ik in dit soort auto’s zou willen gaan racen. Ook de uitleg en het advies van Tomas sterkten mij nog meer in het gevoel dat ik hier thuishoor!”   

Martin Scarnière draait al een hele tijd mee in 4-takt-karting. Zowel in endurance als sprint. In het vooruitzicht van een overstap naar de circuitracerij, werden hiertoe de verschillende mogelijkheden gewikt en gewogen.  

  

Via Speed Action kwamen we erachter dat er een Fiesta-testdag zou worden georganiseerd op Mettet” legt vader Laurent uit. “Gewoon uit gezonde interesse schreef ik Martin hiervoor in, en toen we het gehele plaatje te zien kregen – met bovenaan het woord sprint! -, wist ik dat Martin hiervoor gewonnen was: in karting gaf hij altijd al de voorkeur aan het pure sprintwerk. Toen Martin na de test uit de Fiesta stapte en de positieve feedback hoorde van Tomas, verscheen er een brede glimlach op zijn gelaat en begreep ik meteen wat ons te doen stond en zijn wij poolshoogte gaan nemen bij de mensen van V-Max Racing om concrete plannen te kunnen maken.”  

Met twee vrije trainingen van dertig minuten, een kwalificatie van twintig minuten en twee sprintjes van telkens dertig minuten hangt het finale resultaat – winst of verlies – volledig af van de coureur die achter het stuur plaatsneemt. De enige ondersteuning komt er, vanuit de pitlane, via overleg met technici, voor, tijdens en na elke sessie, elke rit.  

 

“Op dat vlak heb ik nog alles te leren,” beseft Martin. “Daarom willen wij instappen bij een ervaren team dat mij perfect kan bijstaan en wegwijs maken in het afstellen van zo’n Fiesta, het ontleden van data-gegevens, het werken met de bandendruk, etc. Ook alle te bezoeken circuits zijn nog volledig nieuw voor mij. Je kan je wel via de simulator voorbereiden, maar er gaat niets boven the real thing. Het is dan ook de bedoeling dat wij tijdens het eerste race-weekend op Circuit Zandvoort gaan inschrijven voor de voorbereidende testdag.”  

  

22-jarige Martin is alvast een kandidaat voor een plaats op het ere-podium in de Junior-klasse.  

    

“Heel wat rijders die nu opvallen in internationale series, hebben in de Fiesta Cup hun vaardigheden geleerd,” licht de student infographic toe. “Als je op het kleine scherm de oude reportages bekijkt, besef je dat de Fiesta Cup sprintracerij is van het puurste soort. Deur-aan-deur gevechten, voortdurende positiewissels. Dat alle rijders met 100% identieke auto’s – 150 pk onder de rechtervoet - aan de start komen, betekent dat enkel de stuurmanskunst het verschil maakt. Dat is nu precies wat mij aanspreekt om in 2024 voor de Ford Fiesta Sprint Cup te kiezen. Uiteraard zullen we hierbij rekening moeten houden met de financiële mogelijkheden.”   

 

Meer nieuws van de Supercar Madness

Rijdersnieuws

Debuut voor 22-jarige Martin Scarnière!

Ford fiesta

Prettige kennismaking met de Ford Fiesta

Ford fiesta

V-Max-kampioenen Ford Fiesta Sprint Cup Benelux gehuldigd

Ford fiesta

Vol huis bij testdag op Circuit Mettet!

Ford fiesta

Een zevende seizoen voor de Ford Fiesta Sprint Cup Benelux in 2024

Race 2

Esmee Kosterman sluit seizoen af met winst in Assen

Race 1

Jenson de Leeuw in spectaculaire race naar de overwinning

Kwalificatie

Calvin de Groot in Assen knap naar poleposition

Ford fiesta

Tomas De Backer, of toch nog Alan Czyz?

Ford fiesta

Kennismaking wordt successtory

Race 2

Tomas De Backer pakt op Circuit Zolder de volle buit

Race 1

Tomas De Backer beslist duel met Alan Czyz in zijn voordeel

Special

Wilfred Harmsen is de ‘Track Limits fluisteraar’

Ford fiesta

Cornelis Carosserie met Calvin de Groot en Oeste Racing!

Ford fiesta

ELLIS SPIEZIA AAN DE START TIJDENS SPA EURO RACE!

Ford Fiesta

Oeste Racing met Calvin de Groot

Ford fiesta

Nitro Racing met Duitser Björn Dietrich aan de start !

Ford fiesta

BENELUX ERKENNING VOOR FORD FIESTA SPRINT CUP

Ford fiesta

Dit seizoen moet het gaan gebeuren voor Stefan Barewijk

Circuitdag

Grote belangstelling bij VRM-testdag op Circuit Zandvoort

Ford fiesta

Esmee Kosterman gaat met Bas Koeten Racing voor Fiesta-titel

Ford fiesta

Huldiging kampioenen seizoen 2022

Ford fiesta

KNAF en VRM organiseren contactdag op Circuit Zandvoort

Ford fiesta

Race Winning Brands wordt exclusief motorenleverancier

Driver announcement

Ford junioren Van de Craats en Roodenburg promoveren naar BMW M2 Cup