Ford fiesta

Kennismaking wordt successtory

11:32 14-07-2023

Fabian Schoonhoven moest toch naar het circuit van Zolder voor een test met een TCR-bolide, toen zich de kans voordeed om in te stappen in de Ford Fiesta Sprint Cup Benelux. Dat was natuurlijk niet tegen dovemans oren gezegd. Vrijdagmiddag maakte de 22-jarige inwoner van Amersfoort kennis met de Fiesta van Bas Koeten Racing om op zondag met vier bekers huiswaarts te keren. Zijn vader Marcel maakte het succes compleet door daar bij zijn nog spontanere Fiesta-debuut twee trofeeën aan toe te voegen.

Omdat Fabian Schoonhoven tijdens Jack’s Racing Day de TCR-bolide van Bas Koeten Racing zal delen met Laurens de Wit en er weinig verdere testmogelijkheden meer waren, werd afgesproken dat hij op de vrijdag van Zolder Supercar Madness naar Circuit  Zolder zou komen om daar kennis te maken met de auto van De Wit. “Omdat ik er dan toch was opperden Bas en Jelle Koeten het idee om mee te doen aan de Ford Fiesta Sprint Cup Benelux. Dat was ik veel langer van plan om een keer te doen, dus dat liet ik me geen twee keer zeggen en vervolgens hebben we de zaak rond gemaakt”, verklaart Schoonhoven zijn plotselinge entree.

Zo kon het gebeuren dat de 22-jarige inwoner van Amersfoort op vrijdagochtend in de TCR-auto van Laurens de Wit zijn rondjes draaide om het voor hem nieuwe circuit van Zolder te leren kennen en te wennen aan de TCR-bolide, om vervolgens ’s middag voor het eerst achter het stuur van een Fiesta plaats te nemen. De test en vrije trainingen verliepen vlekkeloos en zo begon Schoonhoven op zaterdag aan zijn eerste kwalificatie. De debutant maakte opnieuw indruk door op slechts 0,1 seconde van Calvin de Groot naar de vierde tijd te rijden. “Het ging meteen lekker, al kan het altijd beter, maar vooralsnog ben ik tevreden”, was de nuchtere constatering.

Maar waar komt die directe snelheid vandaan? “Ik heb weliswaar nooit gekart, maar race al vanaf mijn 17de op het circuit en ook altijd in voorwiel aangedreven auto’s. De Fiesta voelt dus al snel vertrouwd aan. Ik ben begonnen met een C1 in de PTC Racing Cup. Dat heb ik drie jaar gedaan. Ergens in 2018 of 2019 heb ik een keer bij een testdag met een Fiesta uit de cup gereden, maar daar is het toen bij gebleven. Na de C1 hebben we zelf een Mini Cooper omgebouwd voor wedstrijden bij de DNRT en ACNN en hebben met die auto zelfs een keer meegedaan aan de Supercar Challenge. Daarna hebben we een Cupra TCR gekocht waar we ook weer endurance mee rijden. Dat ik met Laurens in Assen ga rijden, is dus ook niet zomaar zonder enige voorkennis of ervaring met zo’n type auto”, aldus de Fiesta-rookie, die natuurlijk ook op de ervaring en gedegen begeleiding van Bas Koeten Racing mocht rekenen.

Fabian Schoonhoven spreekt steeds in de ‘we’ vorm en dat is niet verwonderlijk. “Meer dan 90% van de tijd rijd ik samen met mijn vader. Meestal dus endurance”, vervolgt Schoonhoven, die voor deze gelegenheid gesteund wordt door www.thuistuinieren.nl en werkt in het bedrijf van zijn vader, Hyma Garden B.V., een groothandel in allerlei vormen van wateropslag, zoals regentonnen en irrigatiesystemen.

Op basis van zijn ervaring met voorwielaandrijvers had Schoonhoven er wel vertrouwen in dat het allemaal moest lukken, vertrouwen dat na de kwalificatie alleen maar werd versterkt. Racen tussen rijders die al meerdere wedstrijden en soms zelfs jaren ervaring met de Fiesta hebben, is natuurlijk een ander verhaal. Maar ook dat ging Schoonhoven meer dan uitstekend af. In de eerste wedstrijd pakte de debutant meteen een derde plaats algemeen, achter de huizenhoge favorieten Tomas De Backer en Alan Czyz. Achter de snelle Pool mocht Schoonhoven met een tweede plaats in de Junior Cup meteen weer het podium betreden.

In race twee deed de rookie het allemaal nog eens dunnetjes over door opnieuw als derde algemeen en tweede in de Junior Cup de finish te passeren. Daarmee kwam de buit in het eerste weekend Ford Fiesta Sprint Cup Benelux meteen op vier bekers. Met recht een droomdebuut. “Dit is inderdaad wel iets meer dan waar ik vooraf op gerekend had.”

Maar het kan nog gekker. Wist Fabian Schoonhoven de week voor de wedstrijd dat hij op Circuit Zolder zijn debuut in de Ford Fiesta Sprint Cup Benelux zou maken, bij zijn vader viel dat besluit pas aan het eind van de vrijdagmiddag. “Ik ga straks tijdens de testsessie met de andere Fiesta van Bas Koeten Racing rijden, en als dat goed gaat en ik niet vele seconden langzamer ben dan de rest, doe ik wellicht dit weekend ook aan de wedstrijden mee”, klonk het nog bescheiden uit de mond van de die dag, 7 juli, zijn 53ste verjaardag vierende Marcel Schoonhoven.

Eigenlijk wist iedereen dat ook Marcel direct verkocht zou zijn en dus was het geen verrassing meer dat hij op zaterdag bij het begin van de vrije training aan het eind van de pitstraat van Circuit Zolder stond. “De test op vrijdag ging heel lekker en daarop heb ik besloten om mee te doen. We hebben na de test nog alle data doorgenomen en dat zat bij de vrije training nog allemaal in mijn hoofd. Dan ga ik veel te veel nadenken en wordt het lastig. Ik ben nog old-school, gewoon op gevoel rijden”, blikte de goedlachse ondernemer op zijn eerste trainingen terug.

Dat het uiteindelijk allemaal wel goed kwam, bleek op zondag. In de eerste wedstrijd passeerde Marcel als vijfde algemeen de finish en pakte daarmee bij zijn debuut de winst in de Gold Cup voor rijders van 30 jaar en ouder. In de tweede race viel een zesde plaats hem ten deel en met een derde plaats in de Gold Cup mocht ook hij weer, net als zijn zoon, naar het podium. Met vier stuks voor Fabian en twee voor Marcel had zoonlief weliswaar meer trofeeën, maar daar zat dan weer geen exemplaar bij voor plek één.

Meer nieuws van de Supercar Madness

Rijdersnieuws

Debuut voor 22-jarige Martin Scarnière!

Ford fiesta

Prettige kennismaking met de Ford Fiesta

Ford fiesta

V-Max-kampioenen Ford Fiesta Sprint Cup Benelux gehuldigd

Ford fiesta

Vol huis bij testdag op Circuit Mettet!

Ford fiesta

Een zevende seizoen voor de Ford Fiesta Sprint Cup Benelux in 2024

Race 2

Esmee Kosterman sluit seizoen af met winst in Assen

Race 1

Jenson de Leeuw in spectaculaire race naar de overwinning

Kwalificatie

Calvin de Groot in Assen knap naar poleposition

Ford fiesta

Tomas De Backer, of toch nog Alan Czyz?

Ford fiesta

Kennismaking wordt successtory

Race 2

Tomas De Backer pakt op Circuit Zolder de volle buit

Race 1

Tomas De Backer beslist duel met Alan Czyz in zijn voordeel

Special

Wilfred Harmsen is de ‘Track Limits fluisteraar’

Ford fiesta

Cornelis Carosserie met Calvin de Groot en Oeste Racing!

Ford fiesta

ELLIS SPIEZIA AAN DE START TIJDENS SPA EURO RACE!

Ford Fiesta

Oeste Racing met Calvin de Groot

Ford fiesta

Nitro Racing met Duitser Björn Dietrich aan de start !

Ford fiesta

BENELUX ERKENNING VOOR FORD FIESTA SPRINT CUP

Ford fiesta

Dit seizoen moet het gaan gebeuren voor Stefan Barewijk

Circuitdag

Grote belangstelling bij VRM-testdag op Circuit Zandvoort

Ford fiesta

Esmee Kosterman gaat met Bas Koeten Racing voor Fiesta-titel

Ford fiesta

Huldiging kampioenen seizoen 2022

Ford fiesta

KNAF en VRM organiseren contactdag op Circuit Zandvoort

Ford fiesta

Race Winning Brands wordt exclusief motorenleverancier

Driver announcement

Ford junioren Van de Craats en Roodenburg promoveren naar BMW M2 Cup