Race 1

Tomas De Backer beslist duel met Alan Czyz in zijn voordeel

11:38 09-07-2023

Tomas De Backer heeft de eerste Ford Fiesta Sprint Cup Benelux wedstrijd van Zolder Supercar Madness op zijn naam geschreven. De snelle Belg werd net als bij zoveel eerdere ontmoetingen voortdurend op de bumper gezeten door Alan Czyz. De jonge Pool zag echter geen kans om De Backer te verrassen en moest zodoende genoegen nemen met een tweede positie. Esmee Kosterman passeerde als derde de finish, maar omdat de snelle dame vijf seconden straf kreeg voor het te vaak niet respecteren van de tracklimits, ging de laatste podiumpositie naar de in Zolder in de Fiesta Cup debuterende Fabian Schoonhoven. Met zijn tweede plek pakte Czyz wel de winst in de Junior Cup, met Fabian Schoonhoven op twee en Kosterman op drie. Met een vijfde plaats algemeen ging de winst in de Gold Cup naar de debuterende Marcel Schoonhoven, vader van Fabian. In de Gold Cup werd het podium gecompleteerd door Björn Dietrich en Johan Land.

Het is aan de Ford Fiesta Sprint Cup Benelux om op zondagochtend even over de klok van 10.00 uur om het overladen programma van Zolder Supercar Madness te openen. Ondanks het redelijk vroege tijdstip wijzen de thermometers op Circuit Zolder al meer dan 25 graden aan.

De startopstelling voor de eerste, 30 minuten durende, Ford Fiesta Sprint Cup Benelux-wedstrijd van het weekend wordt reglementair altijd bepaald door de omgekeerde top tien uit de kwalificatie. Daarmee op poleposition Kristoff Cox, de Belgische rijder die vorig jaar al wel een aantal races in de cup meedeed, maar dit jaar nog niet eerder in actie kwam. Naast de voor NiceRacing uitkomende Cox staat een echte debutant, Marcel Schoonhoven, die pas op vrijdag na een eerste kennismaking met de Ford Fiesta besloot om dit weekend in Zolder mee te rijden. Op rij twee eerstejaars Fiesta-rijder Björn Dietrich, met naast zich Esmee Kosterman. De derde rij wordt ingenomen door Fabian Schoonhoven, de zoon van Marcel, die in de training verraste met goede tijden en in Zolder ook pas voor het eerst kennismaakt met de Fiesta. Naast Schoonhoven staat eerstejaars Fiesta-piloot Calvin de Groot, tot nu toe de beste rookie van het seizoen. Daarachter de twee favorieten en snelste rijders uit de kwalificatie, Tomas De Backer en Alan Czyz. Johan Land sluit de rij omdat de NiceRacing-rijder door technische problemen niet aan de kwalificatie mee kon doen.

Bij de start is Marcel Schoonhoven veel beter weg dan Cox en neemt bij zijn eerste optreden meteen de leiding. De Groot heeft echter een serieus probleem want de rookie valt al voor de eerste bocht stil en blijft op de baan staan. Daarmee is het meteen tijd voor de eerste safetycar van de dag.

Omdat de auto op de baan staat en niet zo snel weggeduwd kan worden, wordt het veld door de pitstraat geleid. Marcel Schoonhoven heeft daarbij de leiding, voor Dietrich, het al snel naar voren gekomen duo De Backer, Czyz, een eveneens opgerukte Land, een teruggevallen Kosterman, Fabian Schoonhoven en een vanaf pole volledig door het veld weggezakte Cox.

Na twee ronden achter de safetycar wordt het veld weer losgelaten en zijn er nog 20 minuten te rijden. Marcel Schoonhoven is wakker en pakt een paar meter terwijl De Backer meteen Dietrich probeert te verschalken. Bij de eerste echte doorkomst ligt De Backer alweer op één, op 0,6 seconden gevolgd door zijn eeuwige rivaal van dit seizoen, Czyz. Marcel Schoonhoven is teruggezakt naar plek drie en heeft Land in zijn spiegels. Op plek vijf Kosterman met daarachter Fabian Schoonhoven, Dietrich en Cox die in bocht één even voor het grind is gegaan.

In eigen huis lijkt De Backer toch de snellere rijder te zijn want de Belg weet in twee ronden tijd een gaatje te slaan van 1,4 seconden richting Czyz. Marcel Schoonhoven kan het hoge tempo van de twee favorieten niet volgen. Het gat loopt snel op naar zes seconden, maar de debutant heeft nog wel de derde plaats in handen. Al snel duiken echter zijn zoon Fabian Schoonhoven en Kosterman in zijn spiegels op, terwijl Land juist veel plaatsen moet prijsgeven.

Czyz heeft na een paar ronden het tempo weer hervonden want de Pool loopt langzaam weer in op De Backer. Bij de achtste doorkomst is het gaatje nog maar 0,5 seconden en lijkt een nieuw gevecht om de leiding aanstaande. Kosterman heeft ook flinke stappen gemaakt en is opgerukt naar plek drie, met op haar bumper Fabian Schoonhoven. Marcel Schoonhoven is teruggevallen naar plek vijf.

Daarachter Land, Dietrich en op grote achterstand Cox. Inmiddels komen er ook de eerste waarschuwingen voor het niet respecteren van de tracklimits. Of dit tot straffen gaat leiden, zal moeten blijken.

Met nog zeven minuten op de klok heeft Czyz definitief de achterbumper van De Backer weer gevonden en dringt heftig aan. Een kleine tien seconden achter het leidende duo ontstaat er ook een mooi duel om de plaatsen drie en vier tussen Kosterman en Fabian Schoonhoven. Het onderlinge verschil is hier slechts 0,4 seconden. Marcel Schoonhoven lijkt redelijk safe op vijf want Land ligt al op vijf seconden en wordt op de bumper gezeten door Dietrich.

De slotfase breekt aan en Czyz laat De Backer niet los maar kan nog niet toeslaan. Op drie heeft Kosterman Fabian Schoonhoven nog altijd niet kunnen lossen en dus is ook die podiumplek nog niet zeker. Achter de rug van Marcel Schoonhoven is Dietrich Land gepasseerd en ligt nu op plek  zes.

Als de laatste ronde ingaat komt de mededeling dat Kosterman vanwege het inmiddels vijf keer overschrijden van de tracklimits een straf krijgt van vijf seconden en daarmee gaat voor haar het algemene podium verloren.

In de laatste ronde dringt Czyz wel aan maar de Pool kan De Backer niet verschalken en daarmee gaat de winst naar de Belg, op 0,3 seconden gevolgd door Czyz. Kosterman passeert weliswaar als derde de finish, maar door de straf van vijf seconden vervalt de laatste podiumpositie aan debutant Fabian Schoonhoven. Marcel Schoonhoven passeert als vijfde de finish, op vier seconden gevolgd door Dietrich en daar weer vier seconden achter Land. Cox sluit de rij.

Met zijn tweede positie algemeen wint Czyz de Junior Cup voor rijders tot en met 24 jaar, met debutant Fabian Schoonhoven op twee en Kosterman op drie.

In de Gold Cup (30 jaar en ouder) gaat de winst naar de als vijfde geklasseerde en debuterende Marcel Schoonhoven, met Dietrich op twee en Land op drie.

Meer nieuws van de Supercar Madness

Rijdersnieuws

Debuut voor 22-jarige Martin Scarnière!

Ford fiesta

Prettige kennismaking met de Ford Fiesta

Ford fiesta

V-Max-kampioenen Ford Fiesta Sprint Cup Benelux gehuldigd

Ford fiesta

Vol huis bij testdag op Circuit Mettet!

Ford fiesta

Een zevende seizoen voor de Ford Fiesta Sprint Cup Benelux in 2024

Race 2

Esmee Kosterman sluit seizoen af met winst in Assen

Race 1

Jenson de Leeuw in spectaculaire race naar de overwinning

Kwalificatie

Calvin de Groot in Assen knap naar poleposition

Ford fiesta

Tomas De Backer, of toch nog Alan Czyz?

Ford fiesta

Kennismaking wordt successtory

Race 2

Tomas De Backer pakt op Circuit Zolder de volle buit

Race 1

Tomas De Backer beslist duel met Alan Czyz in zijn voordeel

Special

Wilfred Harmsen is de ‘Track Limits fluisteraar’

Ford fiesta

Cornelis Carosserie met Calvin de Groot en Oeste Racing!

Ford fiesta

ELLIS SPIEZIA AAN DE START TIJDENS SPA EURO RACE!

Ford Fiesta

Oeste Racing met Calvin de Groot

Ford fiesta

Nitro Racing met Duitser Björn Dietrich aan de start !

Ford fiesta

BENELUX ERKENNING VOOR FORD FIESTA SPRINT CUP

Ford fiesta

Dit seizoen moet het gaan gebeuren voor Stefan Barewijk

Circuitdag

Grote belangstelling bij VRM-testdag op Circuit Zandvoort

Ford fiesta

Esmee Kosterman gaat met Bas Koeten Racing voor Fiesta-titel

Ford fiesta

Huldiging kampioenen seizoen 2022

Ford fiesta

KNAF en VRM organiseren contactdag op Circuit Zandvoort

Ford fiesta

Race Winning Brands wordt exclusief motorenleverancier

Driver announcement

Ford junioren Van de Craats en Roodenburg promoveren naar BMW M2 Cup