Ford fiesta

Prettige kennismaking met de Ford Fiesta

12:41 15-12-2023

De tweede KNAF-kennismaking- en testdag van dit jaar op CM.com Circuit Zandvoort mocht zich net als de eerste dag in februari in een enorme belangstelling verheugen. Met name het aantal rijders dat wilde kennismaken met de Ford Fiesta uit de Ford Fiesta Sprint Cup Benelux was opvallend hoog. En zonder uitzondering stapte iedereen met een brede grijns op het gezicht uit de nieuwe bolide waarmee men zojuist de eerste meters had gemaakt. Het smaakte naar meer, dat was wel duidelijk. De komende weken en maanden zullen ongetwijfeld nuttig worden besteed om volgend seizoen aan de start te verschijnen.

De door Dick van Elk van V-Max Racing Management in samenwerking met de KNAF georganiseerde kennismaking- en testdag had zijn nut al eerder bewezen. Dit werd op zondag 10 december nogmaals onderstreept. Deze dag, die niet alleen bedoeld is om jonge karters en nieuwelingen kennis te laten maken met de ‘opstapklassen’ binnen de autorensport, maar ook om rijders die al op het circuit actief zijn de kans te geven zich te oriënteren op een eventuele volgende stap in hun carrière, voorziet duidelijk in een behoefte.

Christiaan de Kleijn, MV Motorsport-teameigenaar Maikel Verkade en Laurens de Wit

Vanuit de Ford Fiesta Sprint Cup Benelux van VRM waren MV Motorsport en Bas Koeten Racing aanwezig. Vooral MV Motorsport had daarbij een drukke dag. De als begeleiders van de nieuwelingen ingezette Laurens de Wit en Jenson de Leeuw brachten dan ook heel wat uurtjes in de twee door het team van Maikel Verkade meegebrachte Fiesta’s door.

Hugo van Nassau

Een van de eerste rijders die achter het stuur mocht kruipen was Hugo van Nassau. Deze 18-jarige inwoner van Heemskerk heeft tot nu toe alleen recreatief gekart, maar verder nog geen ervaring in de kart- of autosport. De interesse in de autosport was er natuurlijk al wel van jongs af aan. “Ik wil me oriënteren om te kijken of actief autosport bedrijven iets voor mij is. Dit was een mooie gelegenheid om laagdrempelig met de Fiesta kennis te maken. Het was best even wennen zo’n eerste keer, maar wel ontzettend leuk”, aldus de echte rookie.

Luuk Neessen

Aan zijn outfit van Team The Netherlands was te zien dat Luuk Neessen wel over de nodige ervaring beschikte. De nu 18-jarige inwoner van Panningen is al sinds zijn 11de serieus met de karting bezig. “Ik ben me aan het oriënteren op een overstap naar de autorensport. Dit is de eerste keer in een raceauto. Het is heel anders dan karten, maar het ging eigenlijk al vrij snel goed. Het was een mooie ervaring.”

Dion van Kooij

De 15-jarige Dion van Kooij zit vanaf zijn 10de op de karts. De inwoner van Putten heeft al aan diverse kampioenschappen meegedaan en komt daarbij uit voor WJS Racing. “Het is voor mij de eerste keer op het circuit en de eerste keer in een voorwielaangedreven auto, dat is wel even iets anders dan een kart. Ik had echt veel grip en de beleving was super.”

Christiaan de Kleijn

Christiaan de Kleijn strijdt al heel wat jaren mee in de karttop. De 18-jarige inwoner van Bosch en Duin komt daarbij uit voor CRG Holland en deed al mee aan Europese en wereldkampioenschappen en de hoog aangeschreven Duitse titelstrijd. De Kleijn is zelfs al in het bezit van een EU-racelicentie. Hoewel 2024 nog in het teken zal staan van de karting, hoopt hij ook al een paar autoraces mee te pakken. “Het was heel leuk. In de karts moet je zo snel mogelijk schakelen en dat deed ik in het begin met de Fiesta dus ook. Laurens de Wit zat naast me en wees me erop dat het in deze auto juist heel rustig moet om uiteindelijk sneller te gaan. Met daarbij de voorwielaandrijving is het echt heel anders dan karten, maar wel heel erg leuk.”

Koen de Rooij

Koen de Rooij kwam op een wel heel bijzondere manier op de kennismakingdag terecht. “Mijn vader doet het schadeherstel voor MV Motorsport en zodoende hoorden we van deze dag. Ik kart in onder andere de IAME-klassen en wilde dit wel een keer proberen”, aldus de 15-jarige inwoner van Bleiswijk.

Jamie Elzerman

De eveneens 15-jarige Jamie Elzerman leefde het afgelopen jaar zo ongeveer op de kart en zijn seizoen zit er zelfs nog niet helemaal op. “Ik heb dit jaar 39 weekenden aan kartwedstrijden meegedaan en volgende week is de laatste race van het seizoen”, aldus de inwoner van Wezep, die ooit op de huurkarts begon. Dat bij Bas Koeten Racing de auto van Esmee Kosterman op hem stond te wachten, maakte de ervaring nog specialer. “Esmee is namelijk mijn coach in de karting en via haar ben ik bij Bas Koeten terechtgekomen. Dat ik nu in haar auto rijd, is wel heel gaaf.” Na wat tips zat ook Elzerman vlug op snelheid. “Ik wilde te snel te hard. Ik moest iets rustiger insturen en dat hielp, waarna de snelheid er goed in kwam. Een heel gave ervaring.”

Thomas Louter

Thomas Louter was de tweede rijder die bij Bas Koeten Racing instapte. De 15-jarige inwoner van Petten heeft er ook al drie jaar ervaring in de karts opzitten en is zich, net als zoveel andere rijders, aan het oriënteren op een overstap naar de auto’s. “Ik heb bij een trackday wel eens op Zandvoort gereden. Dat was meer om baankennis op te doen, want we mochten niet harder dan 80 km/u. Nu met de Fiesta was de eerste serieuze ervaring met een raceauto. Ik ben één keer gespind, maar daarna ging het, mede door de tips van Bas, steeds beter. De Fiesta is zeker een optie voor een overstap richting de autorensport.”

Gezien de belangstelling en de enthousiaste reacties krijgt de KNAF-kennismaking- en testdag volgend voor- en/of najaar zeker een vervolg.

Meer nieuws van de Supercar Madness

Rijdersnieuws

Debuut voor 22-jarige Martin Scarnière!

Ford fiesta

Prettige kennismaking met de Ford Fiesta

Ford fiesta

V-Max-kampioenen Ford Fiesta Sprint Cup Benelux gehuldigd

Ford fiesta

Vol huis bij testdag op Circuit Mettet!

Ford fiesta

Een zevende seizoen voor de Ford Fiesta Sprint Cup Benelux in 2024

Race 2

Esmee Kosterman sluit seizoen af met winst in Assen

Race 1

Jenson de Leeuw in spectaculaire race naar de overwinning

Kwalificatie

Calvin de Groot in Assen knap naar poleposition

Ford fiesta

Tomas De Backer, of toch nog Alan Czyz?

Ford fiesta

Kennismaking wordt successtory

Race 2

Tomas De Backer pakt op Circuit Zolder de volle buit

Race 1

Tomas De Backer beslist duel met Alan Czyz in zijn voordeel

Special

Wilfred Harmsen is de ‘Track Limits fluisteraar’

Ford fiesta

Cornelis Carosserie met Calvin de Groot en Oeste Racing!

Ford fiesta

ELLIS SPIEZIA AAN DE START TIJDENS SPA EURO RACE!

Ford Fiesta

Oeste Racing met Calvin de Groot

Ford fiesta

Nitro Racing met Duitser Björn Dietrich aan de start !

Ford fiesta

BENELUX ERKENNING VOOR FORD FIESTA SPRINT CUP

Ford fiesta

Dit seizoen moet het gaan gebeuren voor Stefan Barewijk

Circuitdag

Grote belangstelling bij VRM-testdag op Circuit Zandvoort

Ford fiesta

Esmee Kosterman gaat met Bas Koeten Racing voor Fiesta-titel

Ford fiesta

Huldiging kampioenen seizoen 2022

Ford fiesta

KNAF en VRM organiseren contactdag op Circuit Zandvoort

Ford fiesta

Race Winning Brands wordt exclusief motorenleverancier

Driver announcement

Ford junioren Van de Craats en Roodenburg promoveren naar BMW M2 Cup