Driver announcement

Ford junioren Van de Craats en Roodenburg promoveren naar BMW M2 Cup

09:29 15-12-2022

Dat de Ford Fiesta Sprint Cup een uitstekende springplank is naar een hogere trede op de autosportladder is reeds bewezen. De nieuwste lichting vanuit de stal van Bas Koeten Racing zet ook de stap: Sen Roodenburg en Gianni van de Craats promoveren in 2023 na een geslaagd Fiesta seizoen naar de BMW M2 CS Racing Cup. Hiermee treden ze in de voetsporen van hun voorgangers. Beiden maken bovendien deel uit van de KNAF Talent Junior Academy, een erkenning van hun potentie.

Hun voorgangers begonnen ook als Fiesta junior: in 2019 groeide Loek Hartog met succes door naar de Porsche Carrera Cup en zelfs Porsche Supercup. Daan Pijl is inmiddels terug te vinden in een Lamborghini Huracan GT3. Dante en Jop Rappange rijden respectievelijk GT4 en GT3 op Europees niveau nadat ze in 2018-2020 in de Fiesta Cup reden. Colin Caresani werd in 2020 overall Fiesta kampioen, in 2021 BMW M2 kampioen en in 2022 vice-kampioen in de DTM Trophy.

Roodenburg debuteerde in 2022 bij Bas Koeten Racing in de Ford Fiesta Sprint Cup na een meerjarige carrière in karting. Bij evenementen 1 en 2 moest hij teamgenoten Van Soelen en Van de Craats nog voor zich dulden, maar bij het derde evenement op Spa-Francorchamps sloeg Roodenburg toe met zijn eerste overall overwinning. Door in het verdere verloop van het 7 evenementen tellende seizoen constant te blijven scoren, wist Roodenburg bij de Finaleraces het Nederlands Kampioenschap naar zich toe te trekken bij de junioren. “Het afgelopen seizoen ging eigenlijk zo goed, dat we al snel de volgende stap wilden maken. De BMW M2 Cup is hierbij de mooiste stap en dat is in het verleden wel bewezen. Ik hoop dat ik dit seizoen weer heel veel kan leren, samen met Gianni en Bas Koeten Racing heb ik daar alle vertrouwen in.

Van de Craats bracht al een jaar Fiesta-ervaring mee en trok bij het eerste evenement op Circuit Zandvoort meteen de overall overwinning naar zich toe. De resultaten in het midden van het seizoen werden wat grilliger, uitval en podiumplaatsen wisselden elkaar daar af, maar het afsluitende weekend op TT-Circuit Assen was weer ijzersterk. “Een jaar dat super begon, eindigde in een jaar met veel up en downs. Met een overall podium in het laatste evenement ga ik met opgeheven hoofd het nieuwe racejaar in.

Jelle Koeten: “Sinds een jaar werken we met Gianni en Sen en we hebben hen op dezelfde manier begeleid als hun voorgangers die het inmiddels ver geschopt hebben. Hun motivatie is heel sterk en ze zijn zich er van bewust dat ze nog veel kunnen leren. Samen met de rijders en hun achterban hebben we het seizoen geëvalueerd en we hadden allemaal hetzelfde gevoel: ze zijn dit jaar zo sterk gegroeid dat ze klaar zijn voor een volgende stap. De BMW M2 CS Racing Cup is daarvoor de beste keuze: een Benelux kampioenschap, overigens met een uitstap naar de Red Bull Ring, een sterke auto en racen in cupverband. Ze zullen het moeten opnemen tegen een ervaren groep rijders, dus 2023 wordt echt een leerjaar. Met onze ervaring, waaronder twee titels op rij voor Colin Caresani in 2021 en Maxime Oosten in 2022, gecombineerd met het opleidingsprogramma van de KNAF, zullen ze veel voor hun kiezen krijgen. Die uitdaging gaan we dan ook graag met hen aan!”

Eind november werden beide rijders geselecteerd voor de KNAF Talent Junior Academy. Met een groep van acht talenten zien zij een opleidingsprogramma vanuit de bond tegemoet waarmee ze hun leerproces kunnen versnellen. Het achttal doorloopt een gezamenlijk én een op de persoon gericht opleidings- en coachingstraject waardoor ze goed voorbereid de volgende stappen in hun carrière kunnen maken.

 

Meer nieuws van de Supercar Madness

Rijdersnieuws

Debuut voor 22-jarige Martin Scarnière!

Ford fiesta

Prettige kennismaking met de Ford Fiesta

Ford fiesta

V-Max-kampioenen Ford Fiesta Sprint Cup Benelux gehuldigd

Ford fiesta

Vol huis bij testdag op Circuit Mettet!

Ford fiesta

Een zevende seizoen voor de Ford Fiesta Sprint Cup Benelux in 2024

Race 2

Esmee Kosterman sluit seizoen af met winst in Assen

Race 1

Jenson de Leeuw in spectaculaire race naar de overwinning

Kwalificatie

Calvin de Groot in Assen knap naar poleposition

Ford fiesta

Tomas De Backer, of toch nog Alan Czyz?

Ford fiesta

Kennismaking wordt successtory

Race 2

Tomas De Backer pakt op Circuit Zolder de volle buit

Race 1

Tomas De Backer beslist duel met Alan Czyz in zijn voordeel

Special

Wilfred Harmsen is de ‘Track Limits fluisteraar’

Ford fiesta

Cornelis Carosserie met Calvin de Groot en Oeste Racing!

Ford fiesta

ELLIS SPIEZIA AAN DE START TIJDENS SPA EURO RACE!

Ford Fiesta

Oeste Racing met Calvin de Groot

Ford fiesta

Nitro Racing met Duitser Björn Dietrich aan de start !

Ford fiesta

BENELUX ERKENNING VOOR FORD FIESTA SPRINT CUP

Ford fiesta

Dit seizoen moet het gaan gebeuren voor Stefan Barewijk

Circuitdag

Grote belangstelling bij VRM-testdag op Circuit Zandvoort

Ford fiesta

Esmee Kosterman gaat met Bas Koeten Racing voor Fiesta-titel

Ford fiesta

Huldiging kampioenen seizoen 2022

Ford fiesta

KNAF en VRM organiseren contactdag op Circuit Zandvoort

Ford fiesta

Race Winning Brands wordt exclusief motorenleverancier

Driver announcement

Ford junioren Van de Craats en Roodenburg promoveren naar BMW M2 Cup