Kwalificatie

Calvin de Groot in Assen knap naar poleposition

14:30 28-10-2023

Calvin de Groot heeft op een nat asfalt van TT Circuit Assen in de kwalificatie van de Ford Fiesta Sprint Cup Benelux de snelste tijd op de klokken gezet. De Groot troefde daarmee toch wel enigszins verrassend Tomas De Backer met 0,17 seconden af. Achter de inmiddels tot kampioen 2023 gekroonde Belg pakte Jenson de Leeuw de derde tijd, op vier en vijf gevolgd door Marnix de Wit en Esmee Kosterman.

De kwalificatie van de Ford Fiesta Sprint Cup Benelux opent op zaterdag het middagprogramma van de Supercar Madness Finaleraces op TT Circuit Assen. Door de afwezigheid van Alan Czyz, de nummer twee in het tussenklassement, is nog voor de eerste meter in Assen gereden wordt met Tomas De Backer de kampioen 2023 bekend. In de Junior Cup kon Czyz de titel al een tijdje niet meer ontgaan, terwijl Johan Land al voor de afsluitende wedstrijd in Assen de titel had veiliggesteld in de Gold Cup. Toch blijft er achter de kampioenen nog voldoende over om voor te strijden en wedstrijdoverwinningen staan natuurlijk ook altijd mooi op een race-cv.

Naast de bekende namen die het hele, dan wel groot deel van het seizoen, in de Ford Fiesta Sprint Cup Benelux actief zijn, dit weekend het tweede optreden dit jaar van Marnix de Wit, Maxim van den Doel en Marieke Stuff. Helemaal nieuw en op het laatste moment ingestapt is Laurenz Rühl, ook actief in de Mazda MX-5 Cup. Johan Land deelt in Assen zijn auto met Stefan Barewijk, waarbij de laatste de kwalificatie en race één voor zijn rekening neemt.

In de op vrijdagmiddag op een drijfnatte baan verreden eerste vrije training had Jenson de Leeuw de snelste tijd op de klokken gezet, met Marnix de Wit op twee en Calvin de Groot op drie. Op zaterdagochtend was op een nog altijd vochtig asfalt Tomas De Backer weer op één te vinden, met De Leeuw op twee en Esmee Kosterman op drie.

Het heeft inmiddels weer geregend in Assen en dus is het asfalt nat als de Fiesta’s de baan opgaan voor hun twintig minuten durende kwalificatie. Het mag geen verrassing heten dat de naam van De Backer meteen bovenaan de tijdlijsten verschijnt, met De Leeuw, die al eerder liet zien goed op een natte baan uit de voeten te kunnen, op twee. Op drie De Wit en op vier De Groot. Problemen zijn er intussen voor Rühl die de pits opzoekt. Van den Doel is de eerste die een rondetijd kwijtraakt in verband met het overschrijden van de track limits.

De baan lijkt langzaam op te drogen want de tijden kruipen per ronde wat omlaag. Het is De Groot die met nog zeven minuten te gaan de eerste positie overneemt van De Backer, met De Leeuw op drie, De Wit op vier en Kosterman op vijf.

Van den Doel neemt de zesde plaats in, met Barewijk op zeven en Stuff op acht. Inmiddels is duidelijk dat Rühl de pits niet meer zal verlaten en de kwalificatie dus als negende zal afsluiten.

Na een paar afkoelrondjes zet de top drie met nog vier minuten te gaan aan voor hun laatste snelle ronden. Het beste lijkt er echter vanaf want de verbeteringen zijn marginaal en de volgorde blijft nagenoeg ongewijzigd. De laatste minuut gaat in en nog altijd leidt De Groot, voor De Backer, De Leeuw, De Wit, Kosterman, Barewijk, Van den Doel en Stuff.

Het lukt De Backer ook in zijn laatste ronde niet om zijn tijd aan te scherpen en daarmee gaat de poleposition naar De Groot, met op 0,17 seconden De Backer en op 0,4 seconden De Leeuw. De Wit neemt definitief plek vier in terwijl Kosterman genoegen moet nemen met plek vijf. Op zes Barewijk, gevolgd door Van den Doel en Stuff.

De eerste wedstrijd van de Ford Fiesta Sprint Cup Benelux, waarbij de top tien in omgekeerde volgorde start, begint vanmiddag om 16:40 uur.