Kwalificatie

Calvin de Groot in Assen knap naar poleposition

14:30 28-10-2023

Calvin de Groot heeft op een nat asfalt van TT Circuit Assen in de kwalificatie van de Ford Fiesta Sprint Cup Benelux de snelste tijd op de klokken gezet. De Groot troefde daarmee toch wel enigszins verrassend Tomas De Backer met 0,17 seconden af. Achter de inmiddels tot kampioen 2023 gekroonde Belg pakte Jenson de Leeuw de derde tijd, op vier en vijf gevolgd door Marnix de Wit en Esmee Kosterman.

De kwalificatie van de Ford Fiesta Sprint Cup Benelux opent op zaterdag het middagprogramma van de Supercar Madness Finaleraces op TT Circuit Assen. Door de afwezigheid van Alan Czyz, de nummer twee in het tussenklassement, is nog voor de eerste meter in Assen gereden wordt met Tomas De Backer de kampioen 2023 bekend. In de Junior Cup kon Czyz de titel al een tijdje niet meer ontgaan, terwijl Johan Land al voor de afsluitende wedstrijd in Assen de titel had veiliggesteld in de Gold Cup. Toch blijft er achter de kampioenen nog voldoende over om voor te strijden en wedstrijdoverwinningen staan natuurlijk ook altijd mooi op een race-cv.

Naast de bekende namen die het hele, dan wel groot deel van het seizoen, in de Ford Fiesta Sprint Cup Benelux actief zijn, dit weekend het tweede optreden dit jaar van Marnix de Wit, Maxim van den Doel en Marieke Stuff. Helemaal nieuw en op het laatste moment ingestapt is Laurenz Rühl, ook actief in de Mazda MX-5 Cup. Johan Land deelt in Assen zijn auto met Stefan Barewijk, waarbij de laatste de kwalificatie en race één voor zijn rekening neemt.

In de op vrijdagmiddag op een drijfnatte baan verreden eerste vrije training had Jenson de Leeuw de snelste tijd op de klokken gezet, met Marnix de Wit op twee en Calvin de Groot op drie. Op zaterdagochtend was op een nog altijd vochtig asfalt Tomas De Backer weer op één te vinden, met De Leeuw op twee en Esmee Kosterman op drie.

Het heeft inmiddels weer geregend in Assen en dus is het asfalt nat als de Fiesta’s de baan opgaan voor hun twintig minuten durende kwalificatie. Het mag geen verrassing heten dat de naam van De Backer meteen bovenaan de tijdlijsten verschijnt, met De Leeuw, die al eerder liet zien goed op een natte baan uit de voeten te kunnen, op twee. Op drie De Wit en op vier De Groot. Problemen zijn er intussen voor Rühl die de pits opzoekt. Van den Doel is de eerste die een rondetijd kwijtraakt in verband met het overschrijden van de track limits.

De baan lijkt langzaam op te drogen want de tijden kruipen per ronde wat omlaag. Het is De Groot die met nog zeven minuten te gaan de eerste positie overneemt van De Backer, met De Leeuw op drie, De Wit op vier en Kosterman op vijf.

Van den Doel neemt de zesde plaats in, met Barewijk op zeven en Stuff op acht. Inmiddels is duidelijk dat Rühl de pits niet meer zal verlaten en de kwalificatie dus als negende zal afsluiten.

Na een paar afkoelrondjes zet de top drie met nog vier minuten te gaan aan voor hun laatste snelle ronden. Het beste lijkt er echter vanaf want de verbeteringen zijn marginaal en de volgorde blijft nagenoeg ongewijzigd. De laatste minuut gaat in en nog altijd leidt De Groot, voor De Backer, De Leeuw, De Wit, Kosterman, Barewijk, Van den Doel en Stuff.

Het lukt De Backer ook in zijn laatste ronde niet om zijn tijd aan te scherpen en daarmee gaat de poleposition naar De Groot, met op 0,17 seconden De Backer en op 0,4 seconden De Leeuw. De Wit neemt definitief plek vier in terwijl Kosterman genoegen moet nemen met plek vijf. Op zes Barewijk, gevolgd door Van den Doel en Stuff.

De eerste wedstrijd van de Ford Fiesta Sprint Cup Benelux, waarbij de top tien in omgekeerde volgorde start, begint vanmiddag om 16:40 uur.

Meer nieuws van de Supercar Madness

Rijdersnieuws

Debuut voor 22-jarige Martin Scarnière!

Ford fiesta

Prettige kennismaking met de Ford Fiesta

Ford fiesta

V-Max-kampioenen Ford Fiesta Sprint Cup Benelux gehuldigd

Ford fiesta

Vol huis bij testdag op Circuit Mettet!

Ford fiesta

Een zevende seizoen voor de Ford Fiesta Sprint Cup Benelux in 2024

Race 2

Esmee Kosterman sluit seizoen af met winst in Assen

Race 1

Jenson de Leeuw in spectaculaire race naar de overwinning

Kwalificatie

Calvin de Groot in Assen knap naar poleposition

Ford fiesta

Tomas De Backer, of toch nog Alan Czyz?

Ford fiesta

Kennismaking wordt successtory

Race 2

Tomas De Backer pakt op Circuit Zolder de volle buit

Race 1

Tomas De Backer beslist duel met Alan Czyz in zijn voordeel

Special

Wilfred Harmsen is de ‘Track Limits fluisteraar’

Ford fiesta

Cornelis Carosserie met Calvin de Groot en Oeste Racing!

Ford fiesta

ELLIS SPIEZIA AAN DE START TIJDENS SPA EURO RACE!

Ford Fiesta

Oeste Racing met Calvin de Groot

Ford fiesta

Nitro Racing met Duitser Björn Dietrich aan de start !

Ford fiesta

BENELUX ERKENNING VOOR FORD FIESTA SPRINT CUP

Ford fiesta

Dit seizoen moet het gaan gebeuren voor Stefan Barewijk

Circuitdag

Grote belangstelling bij VRM-testdag op Circuit Zandvoort

Ford fiesta

Esmee Kosterman gaat met Bas Koeten Racing voor Fiesta-titel

Ford fiesta

Huldiging kampioenen seizoen 2022

Ford fiesta

KNAF en VRM organiseren contactdag op Circuit Zandvoort

Ford fiesta

Race Winning Brands wordt exclusief motorenleverancier

Driver announcement

Ford junioren Van de Craats en Roodenburg promoveren naar BMW M2 Cup