Ford fiesta

Tomas De Backer, of toch nog Alan Czyz?

13:44 24-10-2023

Tomas De Backer wist op Spa-Francorchamps zijn voorsprong in het kampioenschap van de Ford Fiesta Sprint Cup Benelux uit te bouwen tot negen punten. In de Ardennen werd echter ook duidelijk dat de kansen zomaar weer kunnen keren. De nummer twee in de tussenstand, Alan Czyz, is in principe dan ook nog lang niet kansloos, ware het niet dat de jonge Pool op dit moment nog ontbreekt op de inschrijflijst van Assen. De derde positie is stevig in handen van Esmee Kosterman, de enige rijder buiten De Backer en Czyz die dit seizoen een wedstrijd winnend wist af te sluiten. In de Junior Cup kan Czyz de titel niet meer ontgaan, terwijl Johan Land zich al verzekerd heeft van de Gold Cup.

Traditiegetrouw wordt de laatste ronde van de V-Max Racing Management kampioenschappen uitgevochten op TT Circuit Assen. Tijdens de Supercar Madness Finaleraces rijdt de Ford Fiesta Sprint Cup Benelux de 13de en 14de wedstrijd van het seizoen en moeten de beslissingen vallen.

In het eerste deel van het seizoen hadden Tomas De Backer en Alan Czyz evenveel overwinningen op hun naam staan. De jonge Pool, die uitkomt voor het familieteam Nowicki Auto Serwis, verdedigde steeds een kleine voorsprong in het kampioenschap. Tijdens de Trophy of the Dunes keerden echter de kansen. De Backer pakte twee keer de winst en nam de leiding over. Op Spa-Francorchamps scoorde de 25-jarige Belg met een derde plaats en een afgetekende overwinning opnieuw beter dan zijn naaste concurrent. De voor Garage Feyaerts uitkomende De Backer heeft in het kampioenschap nu negen punten voorsprong op Czyz. De Backer heeft daarmee, zeker gezien zijn vorm van de laatste twee ronden, de beste papieren in handen om de algemene titel voor zich op te eisen. Tijdens het Spa Racing Festival werd echter ook weer eens duidelijk dat niets zeker is. De Backer viel in de laatste ronde van race één stil met een probleem, maar had het geluk dat de uitslag reglementair moest worden teruggezet naar de doorkomst van de ronde voor de code rood. Was de race op de juiste wijze hervat, dan had Czyz nu met een verschil van één punt het kampioenschap aangevoerd. Het lijkt er echter op dat Czyz voortijdig de handdoek in de ring heeft gegooid, want vooralsnog ontbreekt de Pool op de inschrijflijst van Assen. Mocht Czyz op het laatste moment toch nog de uitdaging aangaan en naar Drenthe afreizen, dan zal hij alles op alles moeten zetten om de winst binnen te slepen en dat belooft dus de zoveelste harde tweestrijd tussen het snelle duo. Komt Czyz niet, dan is de titel al voor de eerste meter gereden wordt voor De Backer.

Esmee Kosterman bezet de derde positie in het tussenklassement. De 18-jarige rijdster van Bas Koeten Racing had op Spa-Francorchamps een primeur door als enige buiten De Backer en Czyz dit jaar een wedstrijd op haar naam te schrijven. Aangezien winnen nooit verveelt, zal Kosterman, die rijdt in de kleuren van Broekhuis, maar wat graag nog een keer de hoogste trede van het podium willen beklimmen.

Johan Land is de nummer vier in het tussenklassement. De NiceRacing-teameigenaar heeft nog wel iets om voor te strijden. Weliswaar wordt het inhalen van Kosterman een lastige opgave, Land wordt echter op de hielen gezeten door Calvin de Groot.

De beste rookie van dit seizoen is Land inmiddels tot op één punt genaderd. De 19-jarige rijder van Oeste Racing pakte op Spa opnieuw een podium mee en kan, zoals hij eerder aantoonde, ook voor de raceoverwinning meedoen.

In de Junior Cup voor rijders van 15 tot en met 24 jaar kan Czyz de titel niet meer ontgaan, terwijl Kosterman nagenoeg zeker is van plek twee. De Groot completeert het Junior Cup-podium.

De vierde plaats is hierin voor Jenson de Leeuw. De 17-jarige rijder die uitkomt voor MV Motorsport is er pas sinds ronde vier in Assen bij en stond op Spa-Francorchamps met een derde plaats algemeen en een tweede positie in de Junior Cup voor het eerst op het podium. Dit smaakt voor de tiener zeker naar meer.

Met inmiddels zeven zeges is de Gold Cup voor rijders van 30 jaar en ouder al veilig in handen van Land. Op plek twee staat hier de in Assen ontbrekende Bjorn Dietrich. Op plek drie in de Gold Cup, en met uitzicht op de tweede positie, vinden we Stefan Barewijk.

De Bas Koeten Racing-rijder was in Spa slachtoffer van de plotseling neervallende regen waardoor hij van de baan gleed en met zijn Fiesta over het moede hoofd rolde. Hoe goed de onderlinge sfeer is, mag wel blijken uit het feit dat Barewijk in Assen bij een van de twee races in de NiceRacing Fiesta van Land zal plaatsnemen, terwijl Land zelf de andere race voor zijn rekening neemt.

De tweede NiceRacing Fiesta wordt in Assen bemand door de revelatie van de Trophy of the Dunes, Maxim van den Doel. De in juni 15 jaar geworden zoon van een Nederlandse vader en Zuid-Koreaanse moeder verraste bij zijn debuut door op Zandvoort meteen met de gevestigde ervaren orde mee te kunnen strijden. In de kwalificatie klokte Van den Doel de vierde tijd en legde in beide races in de Junior Cup ook beslag op deze positie. TT Circuit Assen is geen onbekend terrein voor Van den Doel, dus benieuwd wat de rookie daar kan uitrichten.

Op herhaling, en ook bij NiceRacing, gaat Marieke Stuff. De 24-jarige rijdster maakte op Spa-Francorchamps onder uiterst moeilijke omstandigheden haar debuut. Dit is de als monteur bij Van Amersfoort Racing werkzame Stuff zo goed bevallen dat ze op TT Circuit Assen voor een tweede kans gaat.

Last en zeker not least is Marnix de Wit van de partij. De Wit was in de afgelopen jaren incidenteel al in de Ford Fiesta Sprint Cup Benelux actief en bemant in Assen de auto van Technova College/Bas Koeten Racing. De Wit heeft zijn snelheid al bewezen en zal zeker geen genoegen nemen met de olympische gedachte dat meedoen belangrijker is dan winnen. 

Op TT Circuit Assen staat op vrijdag 27 oktober om 17:25 uur de eerste 30 minuten durende vrije training gepland, op zaterdag 28 oktober om 10:25 uur gevolgd door de eveneens 30 minuten durende tweede vrije training. Op zaterdag is er om 13:20 uur ook de twintig minuten durende kwalificatie, om 16:40 uur gevolgd door de eerste race over 30 minuten. Op zondag 29 oktober rijdt de Ford Fiesta Sprint Cup Benelux om 16:00 uur de eveneens dertig minuten durende laatste wedstrijd van het seizoen.

Uitgebreide videoverslagen van alle races worden door RTL7 uitgezonden in het TV-programma Autosport NL.

Meer nieuws van de Supercar Madness

Rijdersnieuws

Debuut voor 22-jarige Martin Scarnière!

Ford fiesta

Prettige kennismaking met de Ford Fiesta

Ford fiesta

V-Max-kampioenen Ford Fiesta Sprint Cup Benelux gehuldigd

Ford fiesta

Vol huis bij testdag op Circuit Mettet!

Ford fiesta

Een zevende seizoen voor de Ford Fiesta Sprint Cup Benelux in 2024

Race 2

Esmee Kosterman sluit seizoen af met winst in Assen

Race 1

Jenson de Leeuw in spectaculaire race naar de overwinning

Kwalificatie

Calvin de Groot in Assen knap naar poleposition

Ford fiesta

Tomas De Backer, of toch nog Alan Czyz?

Ford fiesta

Kennismaking wordt successtory

Race 2

Tomas De Backer pakt op Circuit Zolder de volle buit

Race 1

Tomas De Backer beslist duel met Alan Czyz in zijn voordeel

Special

Wilfred Harmsen is de ‘Track Limits fluisteraar’

Ford fiesta

Cornelis Carosserie met Calvin de Groot en Oeste Racing!

Ford fiesta

ELLIS SPIEZIA AAN DE START TIJDENS SPA EURO RACE!

Ford Fiesta

Oeste Racing met Calvin de Groot

Ford fiesta

Nitro Racing met Duitser Björn Dietrich aan de start !

Ford fiesta

BENELUX ERKENNING VOOR FORD FIESTA SPRINT CUP

Ford fiesta

Dit seizoen moet het gaan gebeuren voor Stefan Barewijk

Circuitdag

Grote belangstelling bij VRM-testdag op Circuit Zandvoort

Ford fiesta

Esmee Kosterman gaat met Bas Koeten Racing voor Fiesta-titel

Ford fiesta

Huldiging kampioenen seizoen 2022

Ford fiesta

KNAF en VRM organiseren contactdag op Circuit Zandvoort

Ford fiesta

Race Winning Brands wordt exclusief motorenleverancier

Driver announcement

Ford junioren Van de Craats en Roodenburg promoveren naar BMW M2 Cup