Circuitdag

Grote belangstelling bij VRM-testdag op Circuit Zandvoort

11:09 14-02-2023

Een overvolle pitstraat van Circuit Zandvoort maakte duidelijk dat de VRM-testdag een schot in de roos was. Diverse teams hadden zich op zondag 12 februari in Zandvoort verzameld om nieuwe rijders kennis te laten maken met de autosport. Met name het aantal jonge karters dat de sprong naar de autorensport wil maken is opvallend groot. Voor een aantal van hen waren het zelfs de eerste meters in een echte raceauto.

Na eerdere edities op TT Circuit Assen was het op 12 februari de eerste keer dat CM.com Circuit Zandvoort gastheer was van de VRM-testdag. Niet zo gek dat er veel jonge rijders aanwezig waren, aangezien de Ford Fiesta Sprint Cup bedoeld is als opstapklasse en de Mazda MX-5 Cup een mooie eerste of volgende stap kan zijn. Er waren dan ook veel gespannen koppies en wat nerveus ronddrentelende ouders te zien in de pitboxen die door de teams uit de klassen van Dick van Elk werden bevolkt. De eerste snelle meters toverden echter al vlot een lach van oor tot oor op de gezichten van de jonge rijders. Bij terugkomst in de pits waren de reacties zonder uitzondering positief. 

MV Motorsport en Johan Land waren de vertegenwoordigers uit de Ford Fiesta Sprint Cup op Zandvoort. Met diverse auto’s waren beide teams bijna voortdurend op de baan te vinden. 

Mitchell van Dijk was een van de nieuwkomers die al vroeg een Fiesta de baan op stuurde. De nu 14-jarige rijder kreeg het autosportvirus met de paplepel ingegoten. Zo is zijn vader de drijvende kracht achter Zoet Racing en kwam senior onder andere uit in de Supercar Challenge. “Mitchell rijdt al wat jaren in het NK 2-takt karting en heeft vorig jaar zijn racelicentie gehaald. Ook dit jaar ligt de focus op de karting, maar we bereiden ons wel voor op een overstap naar de autorensport. De Ford Fiesta Sprint Cup is daarbij een serieuze optie. Het aardige is dat Mitchell nog samen met Esmee Kosterman heeft gekart en hij nu in de auto rijdt waarmee Esmee afgelopen seizoen in de Cup uitkwam”, aldus zijn enthousiaste vader. Overigens maakt Mitchell al heel wat meters in een auto. De jonge karter zat in Meppen ook al achter het stuur van een C1 uit de PTC Cup en gaf daar zelfs een Radical de sporen. Dat Mitchell blij was met zijn eerste rondjes in de Fiesta stak hij niet onder stoelen of banken.   

Eveneens pas 14 jaar is Maxim van den Doel en ook hij voelde een Fiesta aan de tand. Als zoon van een Nederlandse vader en een Zuid-Koreaanse moeder is zijn voertaal vooralsnog Engels. Vanwege het werk van zijn vader heeft Maxim al heel wat omzwervingen over de wereld gemaakt. Zo heeft hij onder andere in Hong Kong, Shanghai en Rome gewoond om uiteindelijk nu te zijn aangeland in de regio Haarlem. Van 2014 tot 2019 zat Maxim in Azië op de karts en kwam via het Porsche Young Driver Experience programma in aanraking met Loek Hartog en vervolgens Daan Pijl en Max de Bruijn, waarbij deze laatste hem ook recentelijk nog begeleidde. Met een Peugeot 206 GTi deed Maxim al circuitervaring op terwijl hij ook al in het bezit is van een testlicentie.

“Maxim wordt in juni pas 15, de minimum leeftijd om mee te mogen doen in de Fiesta Cup. Dan is het seizoen al begonnen. We kijken dus vooral naar 2024, maar wie weet. Vandaag gaat het om leren, maar voor alles, genieten”, aldus zijn vader. Dat laatste deed Maxim met volle teugen. Het eerste woord toen hij uitstapte sprak wat dat betreft boekdelen: ‘amazing’. Met zijn manier van rijden en geklokte tijden maakte het jonge talent ook indruk op het team.

In de Ford Fiesta Sprint Cup wordt ook gestreden om een Belgische titel. Het was dan ook niet verwonderlijk dat enkele zuiderburen naar Zandvoort waren afgereisd. Zo was daar de 20-jarige Maxime Mottart, die er na diverse jaren karting zelfs al een wedstrijd in de VW Fun Cup op heeft zitten. Eind vorig jaar reed hij daarin met zijn vader en nam daarbij letterlijk het stokje over. Zijn vader hing daar namelijk zijn helm aan de wilgen, terwijl het voor Maxime zijn debuut betekende. “We hebben zeker interesse in de Fiesta. Garage Vanspringel, dat met meerdere auto’s in de Ford Fiesta Sprint Cup actief is, heeft niet ver van waar wij wonen een vestiging”, aldus de vader van Maxime. En wat vond Maxime van zijn eerste meters op Zandvoort en zijn Fiesta-debuut? “Heel gaaf. Ik heb al op Spa, Zolder en Mettet gereden, maar die banking hier is wel heel speciaal.”

De 19-jarige Lian van der Wouwer was de tweede Belgische rijder in Zandvoort. “Ik kart al vanaf mijn zevende, maar eigenlijk alleen huurkarts en daarna met een eigen kart. Aan wedstrijden neem ik echter niet deel. Dit is de eerste keer in een Fiesta en ik wil kijken of dit iets is voor in de toekomst.” De tevreden lach na afloop sprak wat dat betreft boekdelen. “Het was ontzettend leuk en het ging eigenlijk best wel goed.”

Voor Dies van Berlo was het zijn tweede deelname aan een KNAF-circuitdag. Eind vorig jaar maakte de 16-jarige inwoner van Gemert, die tot dat moment alleen ervaring had in de e-sports, zijn eerste meters op TT Circuit Assen in een BMW en een auto uit de PTC Racing Cup.  Nu was de Fiesta aan de beurt. “Dit was de eerste keer op Zandvoort. Het was ontzettend leuk en het ging alweer een stuk beter dan in Assen.” Het behalen van de licentie wordt echter de eerste opdracht voor de enthousiaste debutant.

Een debutant in de waarste zin van het woord was Niels Timmermans. De 17-jarige inwoner van Deventer is weliswaar een uitstekend SIM-racer (iRacing) maar kwam naar Zandvoort zonder enige kart- of race-ervaring. “SIM-race ervaring helpt wel iets, maar dit is toch heel anders”, aldus Timmermans, die zowel een sessie in de Mazda als de Fiesta afwerkte. “Ik wil dolgraag de overstap naar het echte racen maken en ben me dus aan het oriënteren. Dit jaar wil ik eerst mijn licentie halen en meer gaan testen om dan volgend jaar de overstap te maken. In de Mazda was het eerst even wennen en spannend. Dat ging echter snel over. In de Fiesta voelde ik me snel thuis. De achterkant is was los, maar ik had wel het idee dat ik de auto goed onder controle had.”

Met zijn 14 jaar behoorde Julian Closmann op Zandvoort tot de categorie van de jongste garde. Met al heel wat ervaring en mooie resultaten in de karts op zak is ook hij op zoek naar een overstap. “Dit jaar staat nog in het teken van de karting, maar daarna wil ik richting de autorensport. Daarbij oriënteer ik me op de Fiesta en de Mazda. Het was mijn eerste keer op het circuit, maar ontzettend leuk, al was het in het begin even wennen.”

Vader en zoon Arnout en Lucas Langeveld hadden zich op het laatste moment nog aangemeld. “Ik las het in het KNAF Magazine en heb toen nog snel gebeld of we nog konden komen. Ik heb eind 2022 mijn racelicentie gehaald en dan moet je daar ook wat mee gaan doen vind ik. Ik heb zeker interesse in de Mazda Cup”, aldus Arnout na zijn sessie met de Mazda MX-5. De 17-jarige Lucas stapte daarentegen in de Fiesta. “Toen mijn vader zich aanmeldde, vroeg hij of ik mee wilde. Daar zeg je natuurlijk geen nee tegen. Ik heb nog geen licentie en dit was de eerste keer in een Fiesta. Het was ontzettend leuk en ik hoop uiteraard dat het een vervolg krijgt.”

De ervaren Laurens de Wit zorgde samen met onder andere Max de Bruijn voor de nodige begeleiding van de jonge rijders.

Alles bij elkaar heel veel opgetogen rijders en tevreden gezichten op een gelukkig droog Circuit Zandvoort.
 

Meer nieuws van de Supercar Madness

Rijdersnieuws

Debuut voor 22-jarige Martin Scarnière!

Ford fiesta

Prettige kennismaking met de Ford Fiesta

Ford fiesta

V-Max-kampioenen Ford Fiesta Sprint Cup Benelux gehuldigd

Ford fiesta

Vol huis bij testdag op Circuit Mettet!

Ford fiesta

Een zevende seizoen voor de Ford Fiesta Sprint Cup Benelux in 2024

Race 2

Esmee Kosterman sluit seizoen af met winst in Assen

Race 1

Jenson de Leeuw in spectaculaire race naar de overwinning

Kwalificatie

Calvin de Groot in Assen knap naar poleposition

Ford fiesta

Tomas De Backer, of toch nog Alan Czyz?

Ford fiesta

Kennismaking wordt successtory

Race 2

Tomas De Backer pakt op Circuit Zolder de volle buit

Race 1

Tomas De Backer beslist duel met Alan Czyz in zijn voordeel

Special

Wilfred Harmsen is de ‘Track Limits fluisteraar’

Ford fiesta

Cornelis Carosserie met Calvin de Groot en Oeste Racing!

Ford fiesta

ELLIS SPIEZIA AAN DE START TIJDENS SPA EURO RACE!

Ford Fiesta

Oeste Racing met Calvin de Groot

Ford fiesta

Nitro Racing met Duitser Björn Dietrich aan de start !

Ford fiesta

BENELUX ERKENNING VOOR FORD FIESTA SPRINT CUP

Ford fiesta

Dit seizoen moet het gaan gebeuren voor Stefan Barewijk

Circuitdag

Grote belangstelling bij VRM-testdag op Circuit Zandvoort

Ford fiesta

Esmee Kosterman gaat met Bas Koeten Racing voor Fiesta-titel

Ford fiesta

Huldiging kampioenen seizoen 2022

Ford fiesta

KNAF en VRM organiseren contactdag op Circuit Zandvoort

Ford fiesta

Race Winning Brands wordt exclusief motorenleverancier

Driver announcement

Ford junioren Van de Craats en Roodenburg promoveren naar BMW M2 Cup